Megtartották a zoboralji magyarok fesztiválját

Megtartották a zoboralji magyarok fesztiválját

Tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya és társszervezői a Zoboralja egyetlen magyar fesztiválját, a Generációk Találkozását, amelyet idén Pogrányban tartottak. A fesztivál a Csemadok országos rendezvényeként kiemelt jelentőséggel bír.

Az idei Generációk Találkozása rendhagyó volt, bár az előző évekhez hasonlóan három alappillérre épült a rendezvény: kézművesség, rockzene és hagyományőrzés, így minden generáció megtalálta a neki való szórakozást. Augusztus 7-én délután a kézművességé volt a főszerep, a Zoboralji Örökség Őrzői című konferencián a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely tagjai azt ünnepelték, hogy elérték a Tárgyalkotó Népi Iparművész címet, amit a Hagyományok Háza adományoz olyan szervezeteknek, amelyek elegendő minősített alkotással rendelkeznek.

A konferencián Tóth Borbála, a szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Presinszky Laura polgármester gratulált a Műhelynek az elért eredményhez.

Kiemelte: a magyar iskola bezárását követően a Csemadoknak és a Műhely tagjainak köszönhetően továbbra is magyar intézmény maradt az iskola, hiszen azok termeiben alkotnak a szervezet tagjai. Jókai Mária néprajzkutató a Zoboralja földrajzi elhelyezkedését is ismertette, mivel az nem egyenlő a mai Nyitrai járással. Szólt a régió népi művészetéről, szokásairól, viseletéről. Jókai Mária kiemelte: nem vendégként érkezett a Zoboraljára, hiszen kutatásai során a falvak lakosságával is megbarátkozott, ő a Zoboralján otthon érzi magát.

Mihalcsík Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának igazgató-helyettese arról szólt, hogy a Hungarikum törvénynek köszönhetően a Kárpát-medencében módszeresen kutatják az értékeket.

Mihalcsík Márta szólt arról is, hogy a Lakitelek Népfőiskola által indított kutatásnak köszönhetően a Nyitrai járás értékeit is felkutatták, aminek eredményeként a Zoboralja Kollégium című kötet tavaly látott napvilágot.  

Szuper Judit szólt a közönséghez utolsóként, ő nyitotta meg a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely kiállítását is. Beszédében visszaemlékezett az indulásra. Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere annak idején arra kérte, segítsen megerősíteni a testvértelepülési kapcsolatot, amire a népművészet jó alapot biztosított, egy kálazi látogatáskor ismerkedett meg Tóth Borbálával, majd 2016-ban elindult a munka, 2019-ben pedig a már említett minősítésnek örülhettek.

A cím megszerzése tiszteletére a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely díjat alapított, amelyet az idén két személynek adományoztak oda, ezzel köszönték meg, hogy megalakulhatott a Műhely. Hebling Zsolt és Szuper Judit vették át a Zoboralji Örökség Díjat.

Hírdetés

„Csodaszép a kiállítás, lelket és szemet gyönyörködtető alkotásokról van szó, további sok sikert kívánok az alkotóknak.” – mondta Hebling Zsolt köszönő beszédében, aki megígérte, továbbra is segíteni fogja az Alsóörsi Csipkeműhely mellett a zoboraljiak tevékenységét is.

A rendezvényen Presinszky Laura Polgármester Díjban részesítette Tóth Borbálát, a Műhely vezetőjét. A díj átvétele után Tóth Borbála elmondta: az elismerés nem egy személynek jár, hanem az egész csapatnak, a Csemadok Alapszervezet és a Műhely tagjainak is, hiszen egyedül az ember nem képes csodákra, csak akkor, ha van segítség a háta mögött.

Az ünnepi konferencia után a Száztagú Citerazenekar gömöri, mátyusföldi, csallóközi, magyarbődi és zoboralji népdalokat játszott a Hársfa alatt, a kúria mögötti területen.

A zenekar megalapításának ötlete Nagycétényből indult és a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya, majd országos elnöksége is felkarolta azt. Este a rockzene szerelmeseinek szólt a The Brazen Head koncertje. Az ír-magyar-szlovák tagokból álló zenekar angol és magyar slágereket adott elő.

Augusztus 8-án hálaadó szentmisével folytatódott a Generációk Találkozása. Ličko Bálint esperes Pográny község első írásos említésének 945-ik évfordulója alkalmából mondott misét, a hívek pedig az atyát köszöntötték annak tiszteletére, hogy harminc éve szolgálja őket. Az ünnepi alkalomból helyiekből és tápióságiakból álló együttes énekelt a mise ideje alatt.

Esterházy János mindannyiunk példaképe, az összefogás híve volt, mindenkor kiállt hite és magyarsága mellett – mondta ünnepi beszédében Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának elnöke Esterházy János pogrányi emlékműve előtt, ahol a testvértelepülések, Pográny község és a Csemadok is koszorút helyezett el.

A koszorúzás után a program a Hársfa alatt folytatódott, ahol többe között Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is köszöntötte a közönséget. Felléptek a tápiósági hagyományőrzők, a vecsési Balla Péter Népdalkör, a Lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport.

Este Vadkerti Imre énekelt, a közönség a nemzetébresztő dalokat hallgatva érezte az összetartozás fontosságát. A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával megvalósult Generációk Találkozása a régi magyar slágereket előadó PG Retro Band koncertjével ért véget.

A szervezők úgy érzik, jó döntés volt, hogy a Nyitrai járás magyarságának fesztiválját megtartották.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »