Megtartották a fátimai ünnepet Martonoson

Visszafogottan ünnepelték meg az idén Martonoson a helybeli Szűz Mária Neve katolikus templomban a hagyományos Fátima-ünnepséget. Eredetileg népesebb rendezvényt terveztek, más községekből és városokból érkező nagyobb számú hívőcsoportokkal, de a járvány újabb hulláma miatt arra kényszerültek a szervezők, hogy helyi rendezvénnyé minősítsék a megemlékezést.

A Portugáliában található Fátima az egyik legismertebb zarándokhely a világon. Május 13-án és október 13-án sok ezren zarándokolnak ide, hogy megemlékezzenek arról, hogy a Szűzanya ezen a napon megjelent három gyermeknek. Savelin Zoltán martonosi plébános is eljutott a kegyhelyre, ahonnan egy fátimai szobor másolatával tért haza falujába. Martonoson 1987 óta szervezi meg a fátimai ünnepségeket, ami az évek alatt a délvidéki magyarság összefogásának ünnepévé vált. Az atya célja az volt, hogy egy valódi Fatima-ünnepséget szervezzen, de kicsiben. Hasonló a körmenetük is, mint Portugáliában: égő gyertyákkal, fehér zsebkendőkkel vonulnak a hívek a falu mécsesekkel szegélyezett utcáin.

Hírdetés

Idén is megtartottak minden szokásos rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően, de főleg csak a helyi hívek részvételével, s csak a templomban és udvarában zajlottak az események. Az ünnepség délután 4 órakor rózsafűzér imádsággal kezdődött, majd szentmisét celebrált msgr. Fazekas Ferenc püspöki helynök, végül a templom udvarában rövid körmenettel zárult az ünnepség.

A résztvevők közül többen elmondták, hogy nap mint nap imádkoznak ezért is, hogy a járvány véget érjen, visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba, s hogy jövőre már a megszokott módon ünnepelhessenek a martonosi fátimai ünnepségen is.

Németh Ernő


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »