Megtartotta 20. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács

Megtartotta 20. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács

Egyebek mellett szó esett az MNT munkatervében szereplő stratégiákról, de a magyar nyelvre fordított tankönyvekről is.

A tagok döntöttek személyi kérdésekről, valamint több, az MNT által alapított intézmény munka- és pénzügyi tervét is megvitatták. A napirendi pontokat többségében vita nélkül megszavazták a képviselők a Szabadkán megtartott ülésen.

Egyperces néma csenddel kezdődött az MNT 20. rendes ülése. A nemrégiben elhunyt Krizsán Vilmosra, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökére emlékeztek a képviselők.

Az MNT munkatervében szereplő stratégiák és a magyar nyelvre fordított tankönyvek kapcsán volt a legtöbb hozzászólás az ülésen. Az ellenzék a tankönyvek minősége kapcsán fogalmazott meg észrevételeket.

Zsoldos Ferenc, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Először tényleg nézzük meg a piacon lévő szerb nyelvű tankönyveket, és utána a legjobbakat válasszuk ki, hogy utána azok kerüljenek magyar fordításra. Vannak olyan tankönyveink, amelyek nem a legjobbak és mégis magyar gyerekek kell, hogy abból tanuljanak.”

Előfordult ugyan, hogy a magyar nyelvű tankönyvek késve kerültek a tanulókhoz, azonban folyamatos a fordítás, illetve, a már meglévő tankönyvek mellé újabbak fordítása is folyamatban van – hangzott el az ülésen. Petkovics Márta, az MNT Oktatási Bizottságának tagja elmondta, az általános iskolás könyvek mellett már a gimnáziumi tankönyvek fordítására is fókuszál az MNT.

Hírdetés

Petkovics Márta, tag, Oktatási Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Azt tudjuk, főleg mi, akik középiskolákban tanítunk, hogy az elmúlt 15, 20, 30 évben nem igazán jelentek meg magyar nyelvű tankönyvek, és ebből kifolyólag felvettük a kapcsolatot két kiadóval, ugyanis csak két kiadó tudta biztosítani szerb nyelven az új gimnáziumi tankönyveket.”

A napirendi pontok között több intézmény munka- és pénzügyi terve is szerepelt. A Pannónia Alapítvány munkájáról szóló beszámoló is a képviselők elé került. Az alapítvány a 2020-as évben pozitív mérleget zárt, a járványügyi intézkedések és az elmaradt rendezvények ellenére pedig többet gyártott, mint korábban – erről számolt be Bodzsoni István, az alapítvány igazgatója.

Bodzsoni István, igazgató, Pannónia Alapítvány: „Több mint 3300 óra távoktatást vettünk fel, több hónapig mentek ezek a műsorok a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve. Nyitottunk az MNT-vel közösen egy internetes oldalt, amelyen azt bármikor meg lehet tekinteni, és ami ebben jó, hogy mi gyakorlatilag felvettük a teljes tantervet.”

A Magyar Nemzeti Tanács munkáját is nagyban befolyásolta a járványhelyzet, azonban így is több mindent sikerült megvalósítaniuk. Ilyen a szabadkai Vackor óvoda alapkövének letétele, a művelődési házak és terek, valamint templomok felújítása.

Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „A tanács felsőoktatási fejlesztési koncepciójának megvalósítása is folytatódott. 2017-ben kezdődött el az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara épületének teljes körű felújítása, és várhatóan az építkezések 2021 nyaráig befejeződnek. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola fejlesztése és jogi státusának rendezése tavaly is kiemelt stratégiai feladatunk volt.”

A képviselők az ülésen egyebek között utcák elnevezéséről, iskolaszéki tagcserékről, igazgatóválasztási eljárásokról, valamint igazgatóbizottsági tagcserékről is döntöttek.

Pannon RTV

The post Megtartotta 20. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »