"Megtanítjuk a szülőket szeretni gyermekeiket"

Negyven évvel ezelőtt óvónőként kezdett el viselkedészavaros gyerekekkel foglalkozni. Majd több évtizedes tapasztalattal tíz éve hozta létre a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros, más néven ADHD-s emberek és családjaik számára segítséget nyújtó alapítványt. Magyarországon a becsült ADHD-sok mindössze hat százaléka kerül szakemberhez és kap segítséget. Feladat van bőven, elsősorban az ismeretek terjesztésében, de a konkrét terápiás segítésben is.

Minden gyerekkel megtalálja a hangot Hajdú Ágnes fejlesztőpedagógus, aki első munkahelyén találkozott először hiperaktívnak minősülő gyerekekkel. A téma iránti fogékonysága lendítette tovább és több tanfolyamot is elvégzett. A későbbiekben pedig már céltudatosan problémás gyerekekkel foglalkozott. Így került a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulanciára is, ahol többek között terápiás csoportokat vezetett.

Az alapítvány ötlete is ebből az időszakból származik: a csoportok befejezésével ugyanis a szülők számára nem maradt támpont vagy fogódzkodó. Az ADHD-Magyarország Alapítvány figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros gyerekek szüleinek is segítséget nyújt.

A szülők sem tudják, hogyan kell viszonyulni

Hajdú Ágnes a Kossuth Rádió Arcvonások című műsorában elmondta, munkájuk legnagyobb érdeme, hogy a szülők megtanulják szeretni gyermekeiket. Ezek a gyerekek feszegetik a húrokat – tette hozzá. A szülők nem mindig tudják, hogyan kell viszonyulni a problémás gyerekeikhez. Elmesélte, volt olyan eset, amikor a szülő úgy érkezett az alapítványhoz, hogy otthagyja gyermekét.

Pedig a hiperaktív gyerekeknek nagyon sok jó tulajdonságuk van: jószívűek, családszeretőek, nagyon kreatívak, a kisebbekkel nagyon jól megértik magukat – magyarázza a szakember. Jó sportoló vagy menedzser lesz belőlük. Hajdú Ágnes szerint a Greenpeace Alapítvány munkatársai között sok hiperaktív ember lehet, mivel a nagyfokú felelősségvállalás és elhivatottság, illetve a bátorság is jellemző erre a betegségre.

Indulatkezelési problémák a jellemzőek 

Hetvenezerre becsülik ma Magyarországon a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros gyerekek számát, de Hajdú Ágnes szerint ennél jóval többen lehetnek. Ez egy genetikai betegség, amely neurológiai természetű és gyakran veleszületett rendellenesség.

A szakember szerint akkor lehet ezekből a gyerekekből boldog felnőtteket nevelni, ha abba az irányba terelik őket, amit szeretnek. Sajnos még mindig sokan nem ismerik a tüneteket – mondta. Az alapítványhoz érkezik olyan telefonhívás, hogy leragasztják a gyerek száját vagy összekötik a kezét. Ha ismernék a viselkedés okait, nem tennék ezt – fűzte hozzá.

Elsősorban indulatkezelést tanítanak a gyerekeknek, mert az okoz nehézségeket. Ebben konzekvensnek kell lenni, valamint ugyanilyen következetesnek a jutalmazásban is. Elég gyakran egy simogatás, egy mosoly vagy egy pötty a füzetbe. Meg kell húzni a korlátokat és a határokat – magyarázta.

Elsősorban a szülőknek szól

Az alapítvány elsősorban a szülőknek, a családnak nyújt segítséget. Ha a szülő kéri, megvizsgálják a gyereket is, de diagnózist nem adnak. Inkább érdekvédelmi szervezetként működnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »