Megtámadták a republikánusok egyik irodaházát

Az incidens az észak-karolinai Hillsborough-ban történt, s először a Charlotte Observer című helyi lap adott hírt róla. A lap szerint robbanószerkezetet, a hatósági közlemény szerint gyúlékony anyagot dobtak be a republikánus pártirodába az ablakon át. Az iroda és a mellette lévő épület falaira pedig graffitiket rajzoltak horogkereszttel, valamint „Náci republikánusok, ki a városból!” feliratokat festettek rá.

A Hillsborough város internetes honlapján közzétett tájékoztatás szerint „a gyújtószerkezet bent, az épületben lángra kapott, néhány bútor leégett”. Sérülés nem történt.

Trump Clintont és híveit vádolta

Donald Trump republikánus elnökjelölt Hillary Clintont és „a demokratákat képviselő állatokat” okolta a támadásért. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt Twitter-üzenetben ítélte el a támadást. Clinton szerint „borzalmas és elfogadhatatlan”, ami történt.

A Republikánus Párt észak-karolinai vezetője, Dallas Woodhouse szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „Minden amerikainak, legyen független, demokrata párti vagy republikánus érzületű, felháborodását kell kifejeznie e demokráciánk elleni, gyűlölettel átitatott és erőszakos támadás miatt” – olvasható a pártvezető közleményében. A kormányzó, a republikánus Pat McCrory szintén közleményben ítélte el az incidenst, s szintén a demokrácia elleni támadásnak minősítette. „A mi társadalmunkban, különösen választások idején, nincs helye az erőszaknak” – szögezte le a kormányzó. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Észak-Karolina a 2016-os elnökválasztás egyik „csatatérállama”, vagyis olyan szövetségi állam, ahol a választói akarat nem kiszámítható, a választók hol erre, hol arra a pártra voksolnak. Ebben a szövetségi államban különösen szoros a verseny a két elnökjelölt között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »