Megtalálták Wass Albert feltételezett sírját Dél-Afrikában – székely zászlóval adták meg a háborús hősnek a tiszteletet

Sikerrel járt Tulit Zsombor és Szarukán László, a Khumba-Transz Afrika expedíció két tagja, akik a Dél-afrikai Köztársaságban rátaláltak gróf Wass Albert, a II. angol–búr háború hősi halottjának sírhelyére.

A helyszínen végzett kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy nagy valószínűséggel rátaláltak gr. Wass Albert sírhelyére.

A II. angol–búr háború hősi halottjának sírját a Dél-afrikai Köztársaságban, a hajdani Transzváll keleti határán kutatták. Az első eredmények után a keresést kiterjesztették Szváziföldre, majd Mozambikra is” – osztotta meg a hírt csütörtökön a Székelyek a magasban expedíciósorozat Facebook-oldalán.

Érdekesség, hogy az egyesület névadója, Szilvássy Carola a múlt század elején végigjárta már ezt az afrikai utat.

Wass Albert a holland király megbízatásából ment Dél-Afrikába, az angolok ölték meg, mert eltitkolt egy üzenetet, de még ellenfelei is méltatták hősiességét.

A vállalkozás két tagja rendelkezik autós expedíciók tapasztalatával, ők már részt vettek többek között a Budapest–Bamako-ralin, az Ázsia Race versenyen, a Saharun–Marokkó-expedíción. A Székelyek a magasban expedíciósorozat két tagja pedig Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél- Amerika számos országában megfordult, céljuk egy-egy kontinens legmagasabb hegycsúcsának megmászása volt.

(Krónika – képek: Fb)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »