Megtalálták saját hangjukat a Szintaxis tagjai: a természetből ihletődik a marosvásárhelyi fiatalokból álló zenekar

Megtalálták saját hangjukat a Szintaxis tagjai: a természetből ihletődik a marosvásárhelyi fiatalokból álló zenekar

Erdélyi és magyarországi lemezbemutató-turnéra indult a marosvásárhelyi Szintaxis zenekar. Bíró Hunor frontember frissen megjelent albumjukról, szerzeményeik hátteréről, valamint az elmúlt egy év tapasztalatairól beszélt a Krónikának.
Percek, fák, erdő címmel jelent meg néhány napja a frissen díjazott Szintaxis zenekar első kislemeze. A marosvásárhelyi fiatalokból álló együttes frontembere, Bíró Hunor érdeklődésünkre elmondta, tapasztalataik alapján a természet témáját tudják a legközvetlenebb módon megszólaltatni, ebből merítik inspirációjukat zene és szöveg szempontjából egyaránt.

– fogalmazott a frontember.

Hozzátette, a zenei ötletekkel általában az együttes gitárosa, Marton Zoltán szokott előállni, ő maga a dalszövegeken dolgozik, szerzeményeik végleges formájukat pedig közös hangszerelés után nyerik el, amelyben az egész csapat részt vesz.

Hírdetés

A Szintaxis tagjainak első éve főként saját maguk megismeréséről szólt, ez idő alatt rengeteg dalt írtak, mégis csak most érzik úgy, hogy megtalálták saját hangjukat.

„Meg kellett tanulnunk elengedni bizonyos dolgokat ahhoz, hogy ne ragaszkodjunk minden pillanatnyi ötlethez, hanem gördülékenyen tudjunk továbblépni és kísérletezni. A koncertjeinken mindig az emberek reakcióját figyeltük, így próbáltunk meg egységes hangzást kialakítani” – részletezte Bíró Hunor.

A kincses városban felsőoktatási tanulmányukat folytató zenészek az idei nyár közepén kezdték el kislemezük munkálatait, és most úgy érezték, eljött az idő, hogy megmutassák másoknak is. Az albumon szerepel többek között a Legszebb Erdélyi Magyar Dal múlt heti döntőjén, a 25 év alatti kategóriában első helyet elért Közeleg feléd című szerzemény. A dalhoz kapcsolódó videoklip Marosvásárhelyen készült, a városszéli erdőben. Azért választották ezt a helyszínt, mert átmenetet képez a városi és a zöldövezet között. A dal és a klip együttesen beszél a félelmekről, különböző emberi véleményekről, újrakezdésről.

Az együttes a napokban lemezbemutató turnéra indult, november 15-én és 16-án Debrecenben, illetve Kecskeméten adtak koncertet a Blahalouisiana vendégeként. December 12–14. között Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen lépnek színpadra a budapesti Grabovski együttessel közösen. A jövő év elején, januárban különleges koncertre készülnek, amelynek részleteit hamarosan megosztják közösségi oldalukon.

Az együttes frontembere szerint a kitartás mindig meghozza gyümölcsét. Kifejtette, Erdélyben egyre több zenekar alakul, tehát érezhető a fejlődés, viszont a magyar nyelven éneklő együttesek csak akkor érhetnek el áttörő sikereket, ha valamilyen módon nyitnak Magyarország felé.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »