Megtalálták a trópusok legmagasabb fáját

Majdnem kilencven méter magas az a merantifélékhez tartozó fa, amelyre egy maláj nemzeti parkban bukkantak a Cambridge-i Egyetem és Sabah szövetségi állam erdészeti szakemberei. A fa a tudósok szerint a trópusokon növő legmagasabb lehet a világon.

Az óriás fát a kutatók a terület biodiverzitásának megőrzése céljából végzett felderítőrepülések során fedezték fel. A fa pontos magasságát egyetlen módon lehetett megállapítani, ha valaki felmászik rá, és mérőszalaggal megméri. Egy térségbeli tapasztalt famászó, Unding Jami a közelmúltban mászta meg és mérte meg a fát.

A fa lejtőn áll, ezért lejtőn lefelé 91 méter magas, lejtőnek felfelé 88 méter. „Átlagmagasságát 89,5 méterben állapítottuk meg” – magyarázta David Coomes, az egyetem növénytudományi tanszékének kutatója.

A fa nagyjából olyan magas, mintha 65 ember állna egymás vállán, vagy egymásra raknának 20 londoni emeletes buszt. Néhány méterrel alacsonyabb a 96 méter magas, londoni Big Bennél.

Az abszolút rekorder

A világ legmagasabb fája a kaliforniai Redwood Nemzeti Park mamutfenyője, amely 115,6 méter.

„A mérsékelt övi térségekben a mamutfenyők akár 30 méter magasra is nőhetnek, de a trópusokon 90 méter körüli a magassági határ. Senki nem tudja, hogy miért” – tette hozzá Coomes.

A merantifajok Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őshonosak. Több változatuk ismert: sötétvörös, vörös, világos vörös, sárga és fehér. Az elnevezések a fa színválasztékára utalnak. A fatörzs ág nélküli hossza eléri a 15–25 métert. A sárga meranti a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett faj.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »