Megtalálták a lezuhant egyiptomi gép feketedobozát

Nem sokkal azután, hogy a roncsokat felfedezték, rátaláltak a lezuhant egyiptomi gép pilótafülkéjének hangfelvevőjére is.

Megsérült az EgyptAir MS804-es járatának most megtalált feketedoboza, de a memóriaegység, azaz a legfontosabb része biztonságban kinyerhető belőle – számolt be róla a The Guardian. Az egyiptomi szakértői bizottság szerint sérült állapota miatt több fázisban kellett felhozni az eszközt.

Az egyiptomi ügyészséget arról tájékoztatták, hogy a gépen lévő két feketedoboz közül a most felleltet elemzésre átadják az egyiptomi szakértői bizottságnak. Jelenleg a John Lethbridge mélytengeri kutatóhajó fedélzetéről szállítják az eszközt Alexandriába.

Hatvanhat utas vesztette életét

A csütörtöki bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy a kormány által megbízott John Lethbridge kutatóhajó rábukkant a lezuhant gép roncsaira. A szerdai közleményben az szerepelt, hogy a roncsokról készült első felvételeket elküldték a szakértői bizottságnak. Utóbbi a hét elején már közölte: a radarfelvételek alapján a gép először váratlanul irányt váltott, majd a zuhanás előtt átfordult 360 fokot.

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. Mind a személyzet és a hatvanhat utas, köztük harminc egyiptomi, tizenöt francia, két kanadai és két iraki életét vesztette. De voltak a gépen emberek Belgiumból, Nagy-Britanniából, Algériából, Csádból, Szaúd-Arábiából, Szudánból és Portugáliából. Semmi nem utalt arra, hogy terrortámadás történt volna, de Egyiptom légi közlekedéssel foglalkozó minisztere, Sherif Fathi egy konferencián azt mondta még: szerinte nagyobb a valószínűsége, hogy terrorista vagy más jellegű eltérítés történt, mint hogy technikai problémáról lett volna szó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »