Megtalálhatták Agamemnón elveszett trónjának egy darabját

Megtalálhatták Agamemnón elveszett trónjának egy darabját

Egy görög régész azt állítja, hogy megtalálta a mükénéi királyok, köztük a mitikus Agamemnón elveszett trónjának egy darabját, az Athéni Régészek Társasága azonban már korábban leszögezte, hogy a kutató tévúton jár.

Hrisztofilisz Maggidisz, az amerikai Dickinson Egyetem professzora kedden Athénban sajtótájékoztatón mutatta be az 54 x 35 x 23 centiméteres, 70-80 kilós mészkődarabot, amely szerinte a Trója ellen vonuló seregek fővezérének, a legendabeli Agamemnónnak a trónusa volt. A régész szerint a kövön egy ugyanolyan három centiméter mély lyuk található, mint amilyenek a Krétán, a knósszoszi palotában ugyanebből a korból származó trónusokon láthatók, továbbá az objektum ugyanolyan típusú és minőségű kőből való, mint amilyen a mükénéi palotában is több helyen előfordul. Az egész trón negyed tonnát nyomhatott – mondta a régész.

Maggidisz két éve találta a követ egy folyómederben a fenséges mükénéi citadella tövében. Szerinte a királyi trón az i.e. 13. században egy földrengés alkalmával zuhanhatott 70 méteres mélységbe a palota délnyugati részéről, és tört darabokra. Az általa megtalált töredéket 85 méternyire sodorta el a víz, ahol hamar befedte a hordalék. A töredéket ugyanott találták, ahol az 1950-55-ös ásatások alkalmával rábukkantak a palota egyik pillérének talapzatára – tette hozzá a kutató. Maggidisz szerint ez az egyetlen tróntöredék, amely a mükénéi civilizáció idejéből valaha is előkerült. A krétai Knósszoszon egy régebbi és kisebb trónust találtak. A görög hatóságok elhatárolódtak Maggidisz állítólagos felfedezésétől görög régészek egy korábbi állásfoglalására hivatkozva.

Az Athéni Archeológiai Társaság 2015 decemberében, az első hírek kiszivárgása után egy, a kulturális minisztériumnak írt levélben megalapozatlannak minősítette a felfedezésről szóló híreket. A levél szerint a társaság egy szakértői csoportja nem talált bizonyítékot Maggidisz állítására, szerintük a lelet egy háztartási vagy műhelyben használt tárgy lehet. A társaság főtitkára, Vaszilisz Petrakosz akkor “szerencsétlen, ha ugyan nem szándékos tudományos elterelésnek” nevezte a felfedezést. A Homérosz Iliászában megénekelt Agamemnón mitológiai figura, de lehetséges, hogy alakja egy valós uralkodóénak felel meg.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »