Megszüntetik az eljárást a NAKA volt igazgatója ellen

Megszüntetik az eljárást a NAKA volt igazgatója ellen

A Szlovák Főügyészség ügyésznője hétfőn semmissé nyilvánította az Ellenőrzési Szolgálat (ÚIS) nyomozójának határozatát, melynek értelmében büntetőeljárás indult Branislav Zurian, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatója ellen. A TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője tájékoztatta.

Branislav Zurian ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében indult eljárás. Az ügyésznő Branislav Zurian terhelt panaszbeadványa alapján június 11-én döntött a május 21-én kelt határozat megsemmisítéséről.

„Az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom visszaállítása érdekében kulcsfontosságúnak tartom, hogy csak törvényes indokkal és a törvény által előírt módon indítsanak büntetőeljárást” – hangsúlyozta az üggyel kapcsolatban Maroš Žilinka főügyész.

Hírdetés

Branislav Zurian ellen Boris B., a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatóhelyettese vallott.

A rendőrség május 21-én a távollétében végzett házkutatást a poprádi otthonában. Miután hazaért a nyaralásából, önként jelentkezett a rendőrségen. A főügyészség ügyésze a házkutatással összefüggésben vizsgálja a rendőrök eljárását. Branislav Zurian május 15-ei hatállyal kérte a felmentését, s a rendőrségtől is távozott.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »