Megszűnt Mezei János hatósági felügyelete

Megszüntette a hatósági felügyeletet Mezei János, Gyergyószentmiklós hivatalából felfüggesztett polgármestere ellen a Hargita Megyei Törvényszék.

Mezei-janos1_bMezei János

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa ügyében foganatosított kényszerintézkedés 2015. június 5. óta volt érvényben. A törvényszék kedden kihirdetett ítélete nem jogerős, az ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbezést nyújtott be.

Mint ismeretes, Mezei János ellen több mint egy éve indult bűnvádi eljárás. A nyomozó hatóság hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással gyanúsítja a székelyföldi város elöljáróját. A DNA szerint Mezei azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható az 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A vádhatóság azt tekintette zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a Monturist Kft. ügyvezetőjét. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét. Mezei Jánost tavaly őrizetbe is vették, előzetes letartóztatásba helyezték, majd hosszabb időt töltött házi őrizetben.

A Gyergyószentmiklóst 2008 óta irányító Mezei János idén februárban bejelentette, hogy nem száll versenybe újabb mandátumért a júniusi önkormányzati választáson. A politikus azzal indokolta visszavonulását, hogy a közösség érdekét tartja szem előtt. „A jelenlegi hatalom egyszerűen ellehetetleníti azokat a vezetőket, akik a közösség érdekeiért, az anyanyelv megőrzéséért, az identitástudat megerősítéséért, valamint az autonómia kivívásáért tevékenykednek” – közölte Mezei János.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »