Megszűnt a szemétdíj számlázásának csúszása

Megszűnt a szemétdíj számlázásának csúszása

Ahhoz, hogy ez az óriási mennyiségű levél eljusson az ingatlanhasználókhoz, komoly informatikai infrastruktúrára, szakembergárdára és szervezésre van szükség. Az NHKV 2016-os megalapítása óta hosszú út vezetett idáig. Kiss Ádámmal, az NHKV Zrt. számlázási igazgatójával beszélgettünk számlázási kihívásokról, a rendszer kialakításáról és az eddigi tapasztalatokról.

Milyen informatikai problémákkal kellett megküzdenie az NHKV Zrt.-nek a számlázási rendszer kialakítása során?

Az első néhány hónapban (2016. végéig) bérszámlázás keretében a közszolgáltató partnerek bevonásával lettek kiküldve a számlák.

Ezzel párhuzamosan indult el egy komoly informatikai fejlesztés, amit természetesen közbeszerzési eljárás előzött meg. A Tömeges Számlázó program kiépítése, fejlesztése és tesztelése számos kihívást rejtett magában, alaposan megdolgoztatta nem csupán az NHKV Zrt., hanem a külső szolgáltatók erőforrásait is.

Először házon belül fejlesztettünk ki egy számlázó rendszert azoknak a közszolgáltatóknak, amelyek valami oknál fogva nem tudtak vagy nem szándékoztak bérszámlázási szerződést kötni, (ez mindössze pár szervezet volt csupán). Ez Átmeneti Számlázó néven egészen 2017 elejééig működött.
A több hónapnyi megfeszített munka, egyeztetés és szervezés eredményeképpen kialakult egy fejlett, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, professzionális online számlázórendszer, amely képes megküzdeni a hulladékgazdálkodási iparág sajátosságaiból adódó nehézségekkel, úgymint a helyi önkormányzati rendeletalkotások sokszínűsége, a közszolgáltatók korábbi rossz számlázási gyakorlata, rossz paraméterezés, az egyes közszolgáltatók eltérő együttműködési hajlandósága és informatikai fejlettsége.

Mi volt a legnagyobb kihívás és miért?

Az NHKV rendszereinek kiépítésekor ez a heterogenitás volt a legnagyobb kihívás. Az ország minden szegletében dolgozó közszolgáltatók eltérően számították a rezsicsökkentést, eltérő módon kezelték az ügyfelek adatait, más közszolgáltatási díjakkal dolgoztak és azokból több tucat féle jogcímen adtak önkormányzati kedvezményt. Kezdetben 185 közszolgáltató 185 féleképpen működött. A teljes közszolgáltatási rendszerre így egy közös tulajdonság volt jellemző: a különbözőség. Az integrációs folyamat mára már lezárult és ma már „csak” 28 közszolgáltatóval és mintegy 30 alvállalkozóval dolgozunk együtt. Az adatszolgáltatás mára egységesült, a gyerekbetegségeket kinőttük.

Hogyan teljesíthetik a közszolgáltatók a törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettséget?

A Tömeges Számlázó rendszer indításával 2017 elején küldtük ki az első negyedéves számlákat, innentől fokozatosan tértek át a közszolgáltatók az NHKV rendszerére. 2018. júniusában, a NAV online funkciójának bevezetése után minden korábbi program lekapcsolásra került, és kizárólag az NHKV Tömeges Számálázójából képződik számla. A közszolgáltatók számára kétféle lehetőség áll rendelkezésére annak érdekében, hogy a kötelező adatszolgáltatást be tudják nyújtani. A CSV adatszolgáltatás a klasszikus módszer, ebben a közszolgáltatók táblázatba rendezve nyújtják be a számlázáshoz szükséges adatállományt. Egyelőre ez teszi ki a nagyobb részt. A másik lehetőség a GUI rendszer, ami egy modern, grafikus felület, közvetlenül alkalmas adatmódosításra is, így törekszünk rá, hogy minél többen használják. Azok a partnereink, akik a GUI-t használják, már nem kell, hogy fenntartsanak semmilyen saját adatbázist, szervert vagy programot, hanem közvetlenül tudnak ügyféladatot beadni és módosítani. Ennek eredményeképpen, ha egy ingatlanhasználó pl. a miskolci közszolgáltató irodájában módosítja a felhasználónevét, az azonnal látszódik az NHKV budapesti központjában is, minimálisra csökkentve ezzel a hibalehetőséget. A GUI rendszerrel már egy Nyugat-Európában is kiemelten fejlettnek számító megoldást valósítunk meg Magyarországon. A közszolgáltatók látják az új módszer előnyeit, így egyre többen térnek át rá.

Van ennek a rendszernek már látható, tapasztalható pozitív következménye?

Hírdetés

Az eddigi fejlesztések eredménye már így is kézzel fogható. A hibaállományunk nagy mértékben csökkent, nem nyomtatunk ki számlát, amíg az adatszolgáltatás tartalma 95 százalékos pontosságú nem lesz. Ez évről évre kevesebb terhet jelent, és pontosabb számlázást eredményez. A korábbi csúszások is megszűntek. 2019. március közepére a számlázás 99 százalékos mennyiséggel utolérte magát. Az ingatlanhasználók végre nem több számlát kapnak egy borítékban, hanem kiszámíthatóan az elmúlt időszakra vonatkozó negyedéves számlát kapják kézhez.

Milyen segítséget kapnak azok az ügyfelek, akiknek egyszerre több számlát kell befizetniük?

Az előző években tapasztalt számlázási nehézségek miatt vezettük be a részletfizetési lehetőséget is. Az NHKV megalakulásakor ugyanis nem csupán a számlázási adatokat, hanem a kintlévőségek kockázatát is átvállaltuk a közszolgáltatóktól, ezzel is csökkentve működési költségeiket. Az egyben kiküldött számlák fizetési határidejeit is úgy állapítottuk meg, hogy ne egyszerre, hanem 30 napos csúsztatássokkal kelljen csak fizetni. A tartozások kezeléseként lehetőséget nyújtunk ügyfeleink számára a részletfizetésre. Ezt ügyfélszolgálatunkon lehet kérelmezni, eddig azonban kevés ingatlanhasználó élt ezzel a kedvezménnyel.

Az ügyintézés során kihez fordulhatnak a lakosok a jelenlegi rendszer szerint?

A korábbi működési problémák kiküszöbölése előtt nagy teher nehezedett az NHKV és a közszolgáltatók ügyfélszolgálataira is. Az ingatlanhasználók sokszor nem tudták biztosan, hogy mely kérdéssel hová forduljanak, így levelüket vagy rossz helyre küldték vagy duplikálva a közszolgáltatónak és nekünk is. A számláinkhoz fűzött tájékoztatók eredményeképpen általánosságban elmondható, hogy sikerült megismertetni az illetékességünkkel és hatáskörünkkel kapcsolatos hasznos információkat. Ügyfeleink már tudják, hogy az NHKV-hoz csak számlázással kapcsolatos kérdésekkel forduljanak, de például az adatváltozásokat, szüneteltetéseket továbbra is a közszolgáltatónál tudják intézni. Ez nagy könnyebbséget jelent a mi kollégáink számára a személyes és telefonos megkereséseknél, és gyorsabb ügyintézési időt biztosít ügyfeleink számára.

A gyorsabb megoldások érdekében minden ügyfelünknek azt tanácsoljuk, hogy mielőtt bárkinek emailt írna, vagy telefonálna, olvassa el a számlához tartozó számlamagyarázatot, amelyben pontosan megadtuk, hogy mely ügyben, hová forduljon.

 

 

 

Hirdetés (X)

Képek forrás: : nhkv.hu

Forrás: Zöldunió


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »