Megszűnnek az autópályakapuk Horvátországban

Megszűnnek az autópályakapuk Horvátországban

Tomislav Mihotić, a horvát közlekedési minisztérium államtitkára azt ígéri, az ország minden autópályáján átállnak az elektronikus díjfizetésre, és előbb-utóbb eltűnnek a fizetőkapuk – írja a napi.hu a horvát Croatia Weekre hivatkozva.

Az államtitkár azt mondta, az útdíjtörvény módosításának célja, hogy azoknál a fizetőkapuknál, ahol ma még meg kell állni, biztosítsák a szabad áthaladást. Mihotić arról is beszélt, hogy az Európai Unió szándéka az egész kontinens útdíjfizetésének egységesítése.

Hírdetés

Horvátországban jelenleg a megtett úttal arányos díjat kell fizetni a kapuknál, de van lehetőség úgynevezett ENC-készülék bérlésére is. A díjfizető rendszer ennek segítségével azonosítja a járművet, az útdíjat pedig egy előre feltöltött egyenlegből vonja le. Azonban a turisták nem igazán vállalják egy nyaralás kedvéért az ezzel járó macerát, ezért inkább a kapus fizetést választják. Itt azonban sokszor torlódás alakul ki.

Mihotić azt reméli, a kizárólag elektronikus fizetési rendszer segítségével ezek a dugók megszűnnek. A bevételt a használat arányában osztják majd szét az üzemeltetők között – írják.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »