Megszűnhet a csúcsjelölti rendszer az EP-választásokon

Megszűnhet a csúcsjelölti rendszer az EP-választásokon

A tagállami kormányok ellenkezése miatt egy próbálkozás után rögtön meg is szűnhet az európai parlamenti (EP-) választásokon az úgynevezett csúcsjelölti rendszer, vagyis az, hogy a választás előtt az európai uniós pártcsaládok megnevezik jelöltjüket az Európai Bizottság elnöki tisztségére, és a legtöbb mandátumot szerző pártcsalád jelöltje kerül a tisztségbe – írta pénteken a Süddeutsche Zeitung című német lap.

A 2014-es EP-választáson kipróbált csúcsjelölti rendszer konfliktust okozott az EP és a tagállami kormányok között a választás utáni tisztújítási folyamatban, és a hatalmi harcot az EP nyerte meg. Kikényszerítette a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnál, hogy számos tagállami kormány akaratának ellenére a legtöbb mandátumot szerző jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Jean-Claude Junckert javasolja bizottsági elnöknek.

A Süddeutsche Zeitung szerint az Európai Tanács tagjai – legfőképpen Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök – még mindig nem emésztették meg a vereséget, és igyekeznek megakadályozni a rendszer intézményesülését.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »