Megszületett: Újra összeáll a Merkel – Schulz (CDU/CSU – SPD) nagykoalíció

Angela Merkel áttörést ért el az SPD-vel folytatott koalíciós tárgyalásokon – írja több német hírportál is. Már úgy tűnt, hogy harmadszor is kitolják a koalíciós egyeztetések lezárásának határidejét, mikor megérkezett a bejelentés, hogy aláírtak egy „véglegesnek mondott” szerződést.

Kemény tárgyalások zajlottak a miniszteri pozíciók elosztását illetően, ez volt az oka, hogy három nappal is eltolták az egyeztetések eredményének bejelentését. Ezt a kérdéskört hozzák rendszerint utoljára nyilvánosságra.

A Deutsche Welle infomráció szerint az SPD egyik legnagyobb győzelme, hogy megszerezték a pénzügyminiszteri széket. Angela Merkel immáron negyedik ciklusát töltheti majd ki (ha képes lesz rá) német kancellárként. Sokan meglepődve fogadták a hírt, hogy a német belügyminiszteri posztot a Merkel legkonzervatívabb szövetégese, a CSU-s Horst Seehofer foglalhatja el.

A megállapodás azonban még nem „jogerős”. Az SPD-ben a koalíciós szerződésről a tagság dönt, ami 450 ezer ember véleményének a kikérését jelenti. A szavazás levelezési formában történik. Amint a tagság rábólint a koalíciós tervezetre, a felek aláírják a szerződést, és gyakorlatilag létrejön az új német kormány – közel fél évvel a parlamenti választások után.

Kritikus pontok

 

Hírdetés

A fegyverkivitel területén a CDU/CSU megegyezett az SPD-vel, hogy szigorítani fogják az fegyverexport feltételeit és felügyeletét. Valószínűleg kizárják a jemeni háborúban részt vevő országokat a német fegyveripar vevői köréből. Ez azért jelentős elhatározás, mert Szaúd-Arábia a német fegyverek legnagyobb vásárlója – és kiveszi a részét a jemeni polgárháborúból.

A bevándorlás olt egyik legkeményebb tárgyalási téma. A múlt héten sikerült a feleknek megállapodnia, hogy a családegyesítéssel Németországba érkező migránsok számát havi 1000 főben maximálják.

Ami az európai ügyeket illeti a szocdemek és a két konzervatív párt egyetértett abban, hogy Európának „több befektetésre” van szüksége, különös tekintettel az Eurozónára. Külön passzust kap a szerződésben a fiatalok munkanélküliségének visszaszorítása (Európai szinten) és a vállalatok „tisztességes megadóztatása” – főleg az olyan cégek esetében, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon.

A német lakásviszonyok egyik égető problémája az ingatlan-spekulációk miatt egekbe szökő árszínvonal volt. Az SPD olyan intézkedést javasolt, amely kötelezné az ingatlan tulajdonosát (vagy főbérlőjét), hogy közzé tegye az előző lakótól kért bérleti díjat. A bérlők érdekszövetségei azonban vitatják az intézkedés hatékonyságát, egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa annak a tulajdonosnak, aki nem tesz eleget e kötelezettségének.

A szerződésben helyet kapnak még a mezőgazdaság, az ipar, az innovációs beruházások, a szociális ellátás és a regionális különbségek kérdései is.

DW.com, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »