Megszületett az elsőfokú ítélet a Mariatchi bár elleni brutális támadás ügyében

Megszületett az elsőfokú ítélet a Mariatchi bár elleni brutális támadás ügyében

Több mint hat évvel a történtek után a bíróság elítélte a Mariatchi bár vendégeire támadó szélsőségeseket. Négyüket súlyos testi sértésért négy és öt év letöltendő szabadságvesztésre, egyet garázdaságért feltételes börtönbüntetésre ítéltek. Az ítéletet a vádlottak távollétében hirdették ki.

A brutális támadás 2013. októberében történt, a neonácik által látogatott Walhala kártyaklub vendégei agyba főbe verték a Mariatchi tulajdonosát és két vendégét. A vádlottak végig azt állították, hogy ők csak védekeztek, mert az első ütést közülük kapta az egyik még bent a bárban. Ezt több szemtanú is igazolta, viszont azt is hozzátették, hogy a vádlott zsidó csőcseléknek nevezte a vendégeket, majd miután a bár tulajdonosa nem akarta kiszolgálni, próbálta megütni őt. Ekkor ütötte nyakszirten az egyik vendég, mire a sértett elszaladt segítségért a szemközti Walhala klubba és negyedmagával tért vissza. A Mariatchi tulajdonosát és két vendégét kihúzták az utcára és ott ütötték, verték, rugdosták őket, pont a térfigyelő kamerák alatt, úgyhogy az egészről felvétel is készült. Ennek ellenére a rendőrség csak akkor kezdett foglalkozni az üggyel, amikor ugyanazon év szilveszterén újra a Mariatchi bár közönségére támadtak a neonácik, és erre, valamint az előző incidensre s felhívta a figyelmet a sajtó. Miután a térfigyelő kamerák felvételei is nyilvánosságra kerültek, vizsgálat indult az ügyben, és a nyomozó hat személy ellen emelt vádat. Egyikük, egy hivatásos katona vádalkut kötött az ügyésszel és 400 eurós bírsággal megúszta, hogy több fiatalt is fejbe rúgott.

Hírdetés

A bírósági tárgyalás 2015 szeptemberében kezdődött, de a vádlottak sorozatosan kimentették magukat. Több mint egy évig szemészeti szakvéleményre várt a bíróság, mert az egyik áldozatnak a szeme sérült, és mint kiderült Szlovákiában kevés a szemész hatósági szakértő. Utána a bíró betegedett meg és a tárgyalást tíz hónapig szünetelt, majd 2018 szeptemberében folytatták. Az ügyész négy vádlott számára letöltendő büntetést kért, mivel, mint mondta, egy fejberúgással is meg lehet ölni valakit, az ötödik vádlottnál ő is egyetértett a feltételes büntetéssel. A vádlottak ügyvédje szerint tendenciózus volt az egész per és csak a a bár tulajdonosa, Radovan Rychtárik szélsőségellenes aktivista ragasztotta az ügyfeleire, „akik mind rendes emberek”, hogy neonácik. Rychtárik egyébként súlyosan megsérült a verekedésben, támadója eltörte a lábát és még rá is ugrott – többször kellett műteni.

A bíró szerint a kamerák felvételei alapján egyértelmű, hogy az egyik vádlott erősítésért ment vissza a Walhalába és ötödmagával tért vissza. „Ami ezután történt az nem egyszerű verekedés volt, hanem brutális verés. Rendes emberek így nem viselkednek” – mondta az ítélet indoklásában. Hangsúlyozta: az, hogy a sértettek nem szenvedtek életveszélyes sérüléseket, csak annak köszönhető, hogy a támadók részegek voltak és nem tudták jól bemérni az ütéseket és rúgásokat. „Brutális bosszúról volt szó, a támadók szándéka az volt, hogy sérüléseket okozzanak és ez civilizált világban megengedhetetlen. A büntetésnek ezért olyannak kell lennie, hogy mindenkit eltántorítson a hasonló cselekedetektől.”

Az egyik vádlott öt, ketten négy és fél, és egy négy éves börtönbüntetést kapott, ötödik társuk egy év két évre felfüggesztett szabadságvesztést és neki szélsőségellenes átnevelési programban kell részt vennie. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak ügyvédje fellebbezett.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »