Megszorítások jöhetnek a jövő évi romániai választások után, zavaros regionális politika várható

Megszorítások jöhetnek a jövő évi romániai választások után, zavaros regionális politika várható

A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport megerősítette Románia BBB-A–3-as minősítését a rövid és hosszú távú hitelek esetében, ami a pénzügyi helyzet viszonylag stabil állapotát jelzi. A szakértői jelentésben ugyanakkor komoly aggodalmak is megfogalmazódtak.
Ezek szerint a gazdasági növekedés négy százalék alá fog süllyedni az év végére, és három, három és fél százalékosra mérséklődhet jövőre. A megtorpanás fő oka a fogyasztásalapú gazdasági bővülés kimerülése. Az értékelés szerint ugyan folytatódni fog a gazdasági növekedés, de a költségvetés tovább veszít egyensúlyából, a bér- és nyugdíjjellegű kiadások máris meghaladják a kritikusnak tekintett nyolcvan százalékot.

A jövő évi parlamenti választások után megszorító intézkedéseket vezethetnek be

Hírdetés

– jósolja a jelentés.

Barabás T. János, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője megkeresésünkre elmondta, a román politikai eliten belül két nagyobb modernizációs elképzelés létezik. „A főleg dél-romániai üzleti köröket képviselő baloldali kormány európai partnerekkel futtatná fel a gépipart, valamint a vásárlóerő növelésével, szakképzéssel, infrastruktúrával igyekszik fejleszteni az államot. A Klaus Johannis államfő által koordinált titkosszolgálatok és az oda kötődő gazdasági csoportok előnyben részesítik a regionális biztonságpolitikai hatalmi szerep segítségével elérhető amerikai IT-, hadi-, energiaipari fejlesztéseket” – fogalmazott a szakértő.

Barabás úgy véli, a belpolitikai erőviszonyok kiegyensúlyozottsága, a nehézkes és korrupt adminisztráció miatt sem várható, hogy egyik vagy másik tábor középtávon felülkerekedne.

„Mindez zavaros regionális politikát fog gerjeszteni, amelyben a hatalmi terjeszkedés és az együttműködés kitöréseit az elszigetelődés, a nagyvállalat- és Nyugat-ellenesség periódusai fogják váltani” – tért ki a várható politikai irányokra Barabás T. János.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »