Megszólalt Klaus Johannis: senki ne örvendjen, a korrupcióellenes harc folytatódni fog

Megszólalt Klaus Johannis: senki ne örvendjen, a korrupcióellenes harc folytatódni fog

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) mennie kell előre – jelentette ki szerdán Brüsszelben Klaus Johannis. A román államfő hozzátette: a maga részéről továbbra is támogatni fogja a korrupcióellenes harcot.
Klaus Johannis először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy hétfőn szóvivője tolmácsolásában bejelentette: leváltja tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Laura Codruța Kövesit.

Hírdetés

Az államfő Brüsszelben leszögezte, ha valaki most annak örvend, hogy lankadni fog a korrupcióellenes harc, akkor közli: erről szó sincs.

„A DNA-nak mennie kell és menni is fog előre. Hétfői döntésem nem változtatta meg a véleményemet sem a korrupcióellenes ügyészségről, sem Laura Codruţa Kövesiről. Továbbra is támogatni fogom, talán a korábbinál is erősebben a korrupcióellenes harcot” – idézte Johannist az Agerpres hírügynökség.

Az alkotmánybíróság határozatának eleget téve Klaus Johannis hétfőn felmentette tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét; a döntést aznap az elnöki hivatal szóvivője jelentette be. Az államfő az alkotmánybírósági határozat hatályba lépése után több mint egy hónapos halogatás után szánta rá magát a döntésre, amelyet tavasszal még megtagadott. Kövesi leváltását a szociálliberális kormánykoalíció követelte, mert szerintük Johannis visszaélt hatalmával, emiatt pedig már felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »