Megszólalt az ügyvéd, akinek a kormány visszaélt a beadványával

Megszólalt az ügyvéd, akinek a kormány visszaélt a beadványával

Nemrég írtuk meg, hogy a magyar kormány a Facebook-on közzétett bejegyzésében azt állítja, „a Soros-hálózat embere az állami tulajdonba került lakások listáját akarja megkapni”, és nyilvánosságra hozza „az ezt bizonyító adatigénylést”.

Közzé is tettek egy dokumentumot, amelyben egy személy, akinek a nevét kitakarták, arról érdeklődik: 2017. január 1-jétől 2018. február 28-ig a magyar állam milyen ingatlanokat szerzett meg Budapest közigazgatási területén.

Most kiderült, ki az az ügyvéd, aki a levelet küldte. Kárpáti József a kormány posztja alá azt írta:

Az adatigénylést én kértem egyéni ügyvédként, megjegyzem, a Nemzeti Vagyonkezelőtől, nem a Kormánytól. Egy öröklési ügyben szeretném felkutatni egy ügyfelem 2017-ben elhunyt rokona után fellelhető ingatlanvagyont. Az ügyfelem nem migráns. A levelet hozzájárulásom nélkül, a céljától eltérően használták fel.

http://mno.hu/

Az esettel kapcsolatban Kárpáti József lapunknak elmondta: egy magánszemély megbízásából fordult az MNV-hez – erről többet az ügyvédi titoktartás miatt sem mondhat – de az ügynek semmi köze a Magyar Helsinki Bizottsághoz. „Nem tagadom, hogy a bizottság tagja vagyok, és 12 évvel ezelőtt dolgoztam is nekik. A fenti levél viszont teljesen más történet, ezt magánpraxisom részeként írtam” – mondta Kárpáti.

Éppen ezért,  az ügyvéd adatigénylésében sem említett bármilyen MHB-s érintettséget,  kapcsolatot.

Valakinek azonban  döntéshozói szinten „összeállt a sztori”, az, hogy Kárpáti személyes adatoktól megfosztott levelét milyen módon lehet felhasználni. Majd az MNV-től valószínűleg jogsértő módon a kormányhoz továbbította a levelet

Az ügyvéd most a Magyar Ügyvédi Kamarához és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hatóságához fordul, mert visszaéltek beadványával: én nem a kormányhoz, hanem a vagyonkezelőhöz fordultam – ha legközelebb a földhivatalnál kérek valamit, az is kampánytéma lesz a kormányoldalon?- kérdezte felindultan Kárpáti.

http://mno.hu/

„Dadaista fordulatot vett” a kampány

Az MTI korábban felidézte, hogy Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján ismertette a dokumentumot, és akkor azt mondta, március 7-én adta be a kérelmet egy olyan ügyvéd, „aki nagyon szorosan kötődik a Helsinki Bizottsághoz”. Közölte azt is, hogy a magyar kormány nem adja ki a listát, és áll mindenfajta bírósági eljárás elé.

Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig szerdán már arról beszélt, hogy Karácsony Gergely, Vágó Gábor és a „Soros-hálózat” is hozzálátott a lakások összeírásához a migránsok betelepítéséhez. A Fidesz azt kérte a kormánytól, hogy adja ki azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a Magyar Helsinki Bizottság embereihez köthető a lakáslistáról szóló közadatkérés.

A Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán reagált Tuzson szavaira, hangsúlyozva, hogy sem a bizottság, sem egyetlen munkatársa nem igényelt adatokat üresen álló, „állami tulajdonú” lakásokról a kormánytól. „Az eddig is számos szürrealista elemben bővelkedő kormánykampány ma dadaista fordulatot vett” – vélekedett.

„Ezek az adatok egyébként közérdekűek, és az adatgazdák az önkormányzatok, nem pedig a kormány. Sem joga, sem lehetősége nincsen tehát az adatszolgáltatást szabotálni” – fűzte hozzá a bizottság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »