Megszólalt az MSZP is migráns-ügyben

Egyetlen, az MSZP által vezetett település sem kíván migránsokat betelepíteni a saját területére – reagált Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására a szocialisták frakcióvezetője.

Tóth Bertalan hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján visszautasította a kormányfő szavait, amelyeket “aljas hazugságnak” és a “gyűlöletkeltés egyik újabb formájának” nevezett.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök akkor sem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy egy döntés alapján Brüsszel a felső határ nélküli, automatikus bevándorlószétosztási mechanizmust akarja megvalósítani. A frakcióvezető azt mondta: az EU-ban nincs döntés automatikus betelepítési kvótáról, ugyanis az ügyben az Európai Bizottság fogalmazott meg javaslatokat, de azok elfogadását több nemzeti parlament, köztük a magyar is megakadályozta az úgynevezett sárgalapos eljárással. Hangsúlyozta, hogy a magyar parlament 95 százalékos többséggel “mutatta fel a sárga lapot az Európai Bizottság felé” és ezt a döntést a szocialista párt is támogatta.

Tóth Bertalan elképesztőnek nevezte, hogy miközben a kormányfő Brüsszellel hadakozik, addig a letelepedési kötvényekkel több mint 3500 “gazdasági bevándorló” és azoknak több mint tízezer családtagja kapott letelepedési lehetőséget Magyarországon. A haszon viszont nem az államkasszába, hanem Fidesz-közeli offshore hátterű cégekhez érkezett, ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kérik, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága szüntesse meg a letelepedési kötvény intézményét, a szerződött cégek számoljanak el a pénzzel, a hasznuk hetvenöt százalékát pedig fizessék be a költségvetésbe – mondta.

Az MSZP 29 képviselője országos körútra indul, amelynek állomásain arra próbálják rávenni a választókat, hogy ne vegyenek részt az október 2-i kvótareferendumon – jelentette be a politikus.

Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében azt mondta: “a kvótanépszavazással meg akarjuk változtatni a brüsszeli bizottság által már meghozott döntéseket”, amelyek közül kiemelte: felső határ nélküli, automatikus bevándorlószétosztási mechanizmust akarnak megvalósítani, és könnyítenék a családegyesítés folyamatát.

Brüsszelnek azonban ez sem elég – folytatta a miniszterelnök -, “cselre készülnek”, mert ha nem boldogulnának a nemzetállamokkal, akkor majd boldogulnak a baloldali városokkal, hogy majd azok befogadják a migránsokat. “Ha nem boldogulnak Magyarországgal és Budapesttel, akkor majd leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal vagy Szegeddel, (…) most fog eldőlni, lesznek-e, és ha igen, hol lesznek migránstelepek” – mondta Orbán Viktor, aki ezért a baloldali vezetésű településeken élőknek is azt tanácsolta, hogy menjenek el szavazni október 2-án.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »