Megszólalt a volt oktatási miniszter az MTA-t érintő törvényjavaslatról

Megszólalt a volt oktatási miniszter az MTA-t érintő törvényjavaslatról

Az MTA átalakításával összefüggő törvénytervezetről kérdezte a korábbi szocialista oktatási miniszter az illetékes államtitkárt az Országgyűlésben.Cseresnyés Péter szerint az átalakítás nem államosítást jelent, hiszen a kutatóhálózat jelenleg is állami kézben van és működését a központi költségvetés finanszírozza.

Az Országgyűlés alelnöke a kormány által beterjesztett, a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatot bírálta. Mint mondta: a kutatóhálózatot elveszik az MTA-tól, megszüntetik az akadémia alapfinanszírozását és megfosztják vagyonától. Hiller István szerint a javaslat nem az ország érdekét szolgálja.

“A Magyar Tudományos Akadémia nem a kormányé, alapítása óta soha egyetlen kormányé sem volt.

A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István-i értelemben vett közvagyon, a nemzeti identitásunk egyik nagyon fontos pillére. Az az elképzelés, hogy a kutatás, az oktatás, az innováció színvonalát kívánják emelni, ha nem politikai állításnak gondolják, akkor tartalmi alátámasztást igényel.” – fogalmazott Hiller István.

Hírdetés

A szocialista politikus kijelentette: itt a kutatás szabadságáról van szó. Aki a törvény ellen van, az a kutatás szabadsága mellett van.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt hangsúlyozta, az akadémia, mint a magyar tudomány autonóm köztestülete, a magyar alkotmányosság alapvető jellegzetessége marad. Cseresnyés Péter szerint az átalakítás nem államosítást jelent, hiszen a kutatóhálózat jelenleg is állami kézben van és működését a központi költségvetés finanszírozza.

“A kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne, azért erősíti a kutatóhálózatot, több pénzt is szán a kutatásra”

– fogalmazott az államtitkár hangsúlyozta: a cél az, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok ne kézzelfogható eredmény nélkül tűnjenek el, hanem a magyar gazdaságot érdemben szolgáló szabadalmakban, találmányokban is hasznosuljanak.

A parlamenti államtitkár közölte: az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a magyar tudományosság rendszere komoly kihívásokkal küszködik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »