Megszólalt a Panama-iratok kiszivárogtatója

Megszólalt a Panama-iratok kiszivárogtatója

A John Doe álnéven ismert forrás szívesen segítene kormányoknak, emellett további botrányokat lebegtetett be.

– Hello. John Doe vagyok. Érdekelnék önöket adatok?
– Nagyon is.
– Van néhány feltételem. Az életem veszélyben van. Csak titkosított fájlokon keresztül kommunikálunk majd. Sosem találkozunk. A sztorik kiválasztása már önökön múlik.
– Miért csinálja ezt?

– Nyilvánosságra akarom hozni ezeket a bűntényeket.

Ez a párbeszéd 2014 végén zajlott a Süddeutsche Zeitung (SZ) újságírója, Bastian Obermayer és a Panama-iratok kiszivárogtatója között (a Panama-iratok feldolgozásának történetét itt meséltük el bővebben). John Doe a 11,5 millió irat nyilvánosságra kerülése előtt három nappal, pénteken adott ki egy közleményt, amelyet a dokumentumokat megszerző Süddeutsche Zeitung és az ezek feldolgozásában segédkező Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) közölt az oldalán.

A névtelenségét fenntartani szándékozó John Doe azt írta, szerinte a Panama-iratok komoly vitákat generáltak, de kevés cselekvést, ezért segíteni szeretne a kormányoknak, hogy azok hatékonyabban fel tudjanak lépni az egyenlőtlenségek visszaszorítása érdekében. „A forradalom digitalizált lesz” című írásában amellett foglalt állást, hogy az adatszivárogtatókat jobban meg kellene védeni és megemlítette, újabb kiszivárogtatásokkal készül.

A fentiek három nappal azt megelőzően jelentek meg, hogy az ICIJ nyilvánosságra hozná a Panama-iratok kereshető, de adatvédelmi szempontból feldolgozott adatbázisát. Az ICIJ közölte: május kilencedikén, magyar idő szerint este nyolckor publikálja az adatbázist, amelyet itt lehet majd böngészni. Pethő András, a Direkt36 újságírója – aki ICIJ-tagként részt vett az oknyomozásban – az MNO-nak korábban elmondta, hogy május elején nyilvánosságra kerül az adatbázis. Ez „annyiban lesz más, hogy ebben leginkább cégnevek és a hozzá kötődő személyek nevei lesznek, maguk a dokumentumok viszont nem kerülnek nyilvánosságra.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »