Megszerették migráncsékat a görögök: lassítják a kitessékelésüket

Athén kérésére szerdáról péntekre halasztják a Görögországban tartózkodó illegális bevándorlók következő csoportjának Törökországba szállítását – közölte egy török illetékes.

"Péntekre halasztották (a visszatoloncolást), mert Görögországnak jelenleg nem áll módjában elküldeni ezeket az embereket" – mondta kedden a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek.

Hétfőn vette kezdetét a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba: a Brüsszel és Ankara között márciusban született megállapodás értelmében a nap folyamán több mint kétszáz "menekültet" toloncoltak vissza a görögországi Leszbosz és Híosz szigetekről az eurázsiai országba.

Azonban időközben a görög hatóságokhoz az eddiginél is jóval több menedékkérelem érkezik az országból kiutasítható migránsok részéről, s a szabályok szerint ezekről dönteni kell bármiféle visszatoloncolás előtt. (Érdekes a hirtelen jött szabálytisztelet, a görögöket ugyanis semmiféle szabály vagy törvény nem érdekelte akkor, amikor a határok védelme helyett Európára szabadították a sáskahadat – a szerk.)

"Itt minden készen áll" – tette hozzá az említett török forrás a törökországi fogadóképességre utalva. Egy magas rangú török kormányilletékes korábban azt nyilatkozta a francia hírügynökségnek, hogy szerdán újabb kétszáz migránst várnak Görögországból a nyugat-törökországi Dikili kikötővárosba.

A görög hatóságok viszont nem erősítették meg ezt az információt, egy kormányzati forrás csupán annyit közölt, hogy Athén nem jelöli ki előre a "dátumot vagy a visszatoloncolandók számát".

Az EU-török megállapodás értelmében minden olyan migránst visszatoloncolnak Törökországba, aki onnan március 20. óta illegálisan érkezett Görögországba, s ott nem kért menedéket vagy kérelmét elutasították.

A menekültügyi paktumnak része viszont az is, hogy az Európai Unió minden egyes kitoloncolt szíriai migránsért cserébe befogad legális úton egy szíriai menekültet Törökországból. Németországba hétfőn 32-en, míg Finnországba 11-en érkeztek a polgárháború sújtotta országból.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »