Megszennyezte a felszín alatti vizet a pozsonyivánkai illegális hulladéklerakóból származó szemét

Megszennyezte a felszín alatti vizet a pozsonyivánkai illegális hulladéklerakóból származó szemét

Nyitókép: TASR/Michal Svítok

A pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji, Szenci járás) illegális hulladéklerakóból szennyezés került a talajvízbe – jelentette be csütörtökön Roman Mikulec belügyminiszter (OĽaNO) és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter (OĽaNO).

Ján Budaj állítása szerint a szennyezés nagyon komoly, továbbá azt is hozzátette, sokkolta azoknak a mérgeknek az összetétele, amelyeket a hulladéklerakóban találtak. A környezetvédelmi tárca vezetője egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladéklerakó nem egyik napról a másikra jött létre, ezért szinte biztos, hogy több hivatalnok is fedezte ezt a tevékenységet. Az ügyben vizsgálat indul.

Mikulec elmondása szerint az egyik legsúlyosabb környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekményről van szó. Tájékoztatása szerint az első szakértői vélemény már megerősítette, hogy hulladéklerakóból származó anyagok megszennyezték a talajvizet.

„Ez az illegális hulladéklerakó nem egyik napról a másikra került ide. Ez egy céltudatos hosszú folyamat volt. Bízom benne, hogy a hivatalnokok felelősségteljesen fognak hozzáállni az ügyhöz, én pedig támogatni fogom a nyomozást végző csapatot“

Hírdetés

– jelentette ki Mikulec.

A belügyminiszter szerint további vizsgálatot fognak folytatni annak érdekében, hogy kiderítsék, a hulladéklerakóból származó anyagokat szállították-e a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út alá.

A környezetvédelmi miniszter egyelőre nem mondhatják el, hogy mi mindent találtak a felszín alatti vízben, mert még folyik a vizsgálat.

„A szennyezés nagyon súlyos. Sokkolt azoknak a mérgeknek az összetétele, amelyeket a hulladéklerakóban találtak“

– mondta Budaj, majd hozzátette: ebben az esetben elsősorban az emberek egészségének és a csallóközi felszín alatti víznek a veszélyeztetéséről van szó, ami Szlovákia ivóvízkészletének a kincse.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »