Megszavazták a kulturális törvényt Magyarországon

Megszavazták a kulturális törvényt Magyarországon

A képviselők 115 igen, 53 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett megszavazták a törvény módosítását.

Idén ma ülésezett utoljára a magyar parlament, a képviselők ma dönhettek a kormány kulturális törvénymódosító csomagjáról. 

A képviselők 115 igen, 53 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett megszavazták a törvény módosítását, Budai László, Hankiss Ágnes, Meszleny László és Szadai Károly lett kilenc évre a Médiatanács tagja.

A törvényjavaslat óriási felháborodást keltett a kulturális intézmények munkatársai között, mivel annak első verziója megszüntette volna a Nmezeti Kulturális Alapot, az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezését miniszteri egyetértéshez kötötte volna. A  kormány végül finomított a javaslaton, így ezen pontok kikerültek a javaslatból.

Hírdetés

Így tehát a törvénycsomag leginkább a kultúra finanszírozásának újragondolását jelenti, a kormány szerint erre a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt volt szükség – azaz Gothár Péter zaklatási ügye miatt, az viszont kérdéses, hogy egy ilyen ügy miatt miért kell egy teljes ágazat működését megváltoztatni. Ezentúl az állami támogatás nem lesz automatikus, kérelmet kell majd benyújtani, a kormány pedig elbírálja, hogy befogadja vagy sem.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényszövegében így indokolja a módosítást:

A szabályozást az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő előadóművészeti szervezetekben, ami önmagában is indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását

(via hvg,24)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »