Megszabhatják nekik, hol lakjanak

Megszabhatják nekik, hol lakjanak

Megszabható egy menekült számára, hogy a menedéket nyújtó tagállam mely részén lakjon – így döntött az Európai Unió Bírósága. A luxembourgi testület állásfoglalásában ugyanakkor kimondta, hogy alapvetően a mozgás szabadsága magában foglalja a lakhely megválasztásának szabadságát is, ettől azonban el lehet tekinteni, ha ez segíti jobban az integrációt.

A bírósági ügyet két szír menekült indította el. Nem tetszett nekik, hogy nem ott telepedhetnek le Németországban, ahol akarnak, hanem ott kell élniük, ahol a német hatóságok előírták. Bíróságra mentek, a német törvényszék pedig a jogerős döntés előtt az Európai Unió Bíróságától kért állásfoglalást. A luxembourgi testület elvi jelleggel kimondta, hogy egy menekült szabadon megválaszthatja lakóhelyét a befogadó országban. De – tette hozzá az unió bírósága – ettől a helyi hatóságok eltekinthetnek, és a társadalmi beilleszkedés reményében meghatározhatják, hogy az illetőnek hol kell letelepednie. Ezzel a módszerrel tehát a befogadó országok törvényesen megelőzhetik nagyobb muszlim közösségek kialakulását.

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását nem csak a németországi, de más tagállamok ítélkezési gyakorlatában is figyelembe kell venni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »