Megszabadulunk az egy- és kétcentesektől? A pénzügyminisztérium terve van rá, hogyan

Megszabadulunk az egy- és kétcentesektől? A pénzügyminisztérium terve van rá, hogyan

Szlovákia szeretné csökkenteni a forgalomban levő egy és kétcentesek mennyiségét. Ezt a célt szolgálja az ártörvény módosítása. A pénzügyminisztérium ennek érdekében szeretné kerekíteni a vásárlások végösszegét.

A javaslat szerint a kerekítés matematikai eredménye nullszaldóslesz. Azaz szempont, hogy se az eladó, se a vevő ne fizessen rá, de ne is keressen rajta. A tervezet értelmében csak készpénzfizetés esetén kerekítenék a végösszeget.

„Ezzel a megoldással egyszerűsödik a készpénzforgalom, csökkennek a vállalkozók terhei és az egy- illetve kétcentesek banki beváltásának költségei is. A lépés környezetvédelmi szempontból is pozitív, hiszen kevesebb műanyagot használnak majd a csomagolásukra és szállításukra,“

Hírdetés

magyarázta a pénzügyminisztérium sajtóosztálya.

Szlovákia ezzel a lépéssel csatlakozik az eurozóna többi tagállamához, akik nemzeti hatáskörben már szintén döntöttek erről a lépésről. A legkisebb eurós pénzérmék mindenesetre egyelőre érvényben és forgalomban maradnak. Megszüntetésükről az Európa Tanács, az eurozóna, az Európai Központi Bank és az EP hivatott dönteni.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »