Megsértették Bartók színpadi szerzői jogait

Megsértették Bartók színpadi szerzői jogait

Akár több tízezer eurós számlát is kaphat annak a produkciónak a szervezője, amely a Bartók újratöltve pályázatának nyertes előadásait vitte színpadra az Átrium Film-Színházban – írtuk december 21-i számunkban. A Deák 17 Galéria pályázatának nyertesei középiskolás diákok voltak, akik Bartók Béla három színpadi művét fogalmazták újra a zeneszerző születésének 135. évfordulójára. Jogsértő lehet azonban a középiskolások előadási projektje, sőt már maga a Deák 17 Galéria pályázati kiírása is: Bartók színpadi műveinek szerzői jogai ugyanis Magyarországon nem jártak le, hiába telt el Bartók Béla halála óta több mint hetven év – emlékeztettük olvasóinkat.

A Deák 17 Galéria elismerte, hogy hibázott, és kedden az alábbi közleményt juttatta el a Magyar Nemzethez: „A Deák 17 Galéria által 2016. december 20-án rendezett Bartók újratöltve című produkció kapcsán a Deák 17 Galéria munkatársa helytelenül tett nyilatkozatot az MTVA M5 tévécsatornának, valamint a Magyar Távirati Irodán keresztül számtalan sajtóterméknek arról, hogy Bartók Béla színpadi műveinek szerzői jogi védelme megszűnt volna. A valóság ezzel szemben az, hogy Bartók Béla három színpadi művének szerzői jogai a három színpadi művére vonatkozóan majd csak e művek társszerzőinek halálát követő 70. év utolsó napján fognak megszűnni.

Ennek értelmében a Deák 17 Galéria a három művet jogosítás és felhasználási szerződés nélkül jogtalanul használta fel, ezzel megsértette Bartók Béla személyhez fűződő szerzői jogait, továbbá a művek kiadóinak anyagi jogait, és a szerzői jog lejártára vonatkozó nyilatkozatával félrevezette a közvéleményt, mindezekért ezúton elnézést kér.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »