Megsemmisítették az építkezési engedélyt (Gátrendszer a Nagy-Bászkán)

Megsemmisítették az építkezési engedélyt (Gátrendszer a Nagy-Bászkán)

A Kolozs Megyei Törvényszék alapfokú ítéletében megsemmisített egy Kovászna Megye Tanácsa által kiadott építkezési engedélyt, mely a Nagy-Bászka folyón létesítendő gátrendszer kialakítását célozta. Kovászna Megye Tanácsa nem fellebbez ebben az ügyben – közölte lapunkkal Tamás Sándor tanácselnök.

Az építő Hidroelectrica energetikai vállalat a tervek szerint a Nagy-Bászka eltérítésével a folyó vizét alagúton keresztül a Szurdok-lépcsőn át a Nehoiașu II vízi erőműhöz vezette volna el, amelynek kapacitása így meghaladta volna a szilonhavasi erőmű teljesítményét. A tervet még a kommunista rendszerben, 1981-ben ötölték ki, a Hidroelectrica 2011-ben jelentette be, hogy újrakezdi a munkálatokat. A felperes Declic Egyesület szerint a beavatkozással a Nagy-Bászka mintegy 20 kilométernyi szakaszon kiszáradna, ez pedig ökológiai katasztrófához vezetne. Az érintett terület egy része Zágon község közigazgatási határai közé esik, a többi Buzău megyében van.

Hírdetés

A per során kiderült, a Kovászna Megye Tanácsa által 2015 decemberében kiállított építkezési engedély alapjául szolgáló, 2009-ben készült környezetvédelmi tanulmány hamis adatokat tartalmaz, hiszen a tervezett vízlépcső érinti a Pintilő Natura 2000-es természetvédelmi területet, s e tény maga után vonta az engedély megsemmisítését. A kétes környezetvédelmi tanulmányt a Hidroenergetikai Tanulmányok és Tervek Intézete állította össze, annak vezetője Dan Ioan Popescu volt ipari és gazdasági miniszter, szociáldemokrata politikus – jelezte a Declic Egyesület, mely közleményében jelezte, a végsőkig kiáll a természeti értékek védelmében.

Kovászna Megye Tanácsa érdemben nem fellebbez ebben az ügyben – közölte érdeklődésünkre Tamás Sándor tanácselnök. Mint elmondta, bár az alapfokú ítélet kiközlése még nem történt meg, azt azonban már lehet tudni, hogy az építkezési engedélyhez szükséges környezetvédelmi jóváhagyást minősítette törvénytelennek a törvényszék, ezért semmisítette meg az általuk kibocsátott engedélyt.

„Megyei önkormányzatként nekünk törvény adta feladatunk, hogy kiállítsuk az építkezési engedélyt, ha a törvényes előírásoknak a dokumentáció megfelel. Egy országos érdekeltségű beruházás elvégzésére igényelt tőlünk építkezési engedélyt egy állami vállalat. Bekértük a szükséges jóváhagyásokat, azok alapján állítottuk ki az aktát. Megyei önkormányzatként nem kérdőjelezhetjük meg egy szakhatóság által kiállított okmány jogszerűségét. Ebben az esetben a törvényszék a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Ügynökség által kibocsátott jóváhagyást nyilvánította törvénytelenné, s vált semmissé ezzel a mi aktánk is. Miután a törvényszék közli az ítéletet, tudomásul vesszük, és a döntésnek megfelelően cselekszünk” – mondotta a tanácselnök.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »