Megsemmisítették a háborús bűnökkel vádolt Stepanic bíboros elleni 1946-os ítéletet

Megsemmisítették a háborús bűnökkel vádolt Stepanic bíboros elleni 1946-os ítéletet

Megsemmisítette a Zágráb megyei bíróság pénteken az Alojzije Stepinac (1898-1960) bíboros, érsek ellen hetven évvel ezelőtt hozott ítéletet: az érseket az akkori Jugoszláviában a kommunista hatalom 16 évi börtönbüntetésre ítélte az 1941 és 1945 között hatalmon volt nácibarát usztasa rezsimmel való kollaborálás vádjával, és megfosztotta állampolgári jogainak gyakorlásától. 

Ivan Trudic bíró pénteki ítélete szerint a második világháborút követően, 1946-ban meghozott törvényszéki határozat “súlyosan megsértette” az alapvető jogszabályokat, például a tisztességes eljáráshoz való jogot – jelentette a HINA horvát hírügynökség. Trudic az egykori eljárást “politikai kirakatpernek” minősítette.

Stepinac érseket a horvát lakosság egy része hősként és mártírként tiszteli, amiért számos zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. Ezzel egyidejűleg azonban számos szerb és zsidó azzal vádolja, hogy közel állt az usztasa rezsimhez, amelyet több tízezer ember – történészek szerint mintegy 30 ezer szerb – horvátországi koncentrációs táborokban való meggyilkolásáért tesznek felelőssé.

Sokak szerint a római katolikus egyház papjai is besározódtak e súlyos bűncselekmények miatt. Mind a mai napig nem világos, hogy Stepinac a gyilkosságokkal világosan szembehelyezkedett-e, vagy azokat hallgatásával lehetővé tette. Stepinac érseket a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa következetesen védelmébe vette a fasisztákkal való együttműködés vádjával szemben és 1998-ban boldoggá avatta.

A pénteki bírósági ítélet valószínűleg komoly feszültséget teremt Horvátország és a szomszédos Szerbia viszonyában, ez utóbbi ugyanis háborús bűnösként tekint Stepinacra. Korábban a szerb ortodox egyház tiltakozását fejezte ki a horvát katolikus egyháznál, amikor felmerült, hogy kezdeményezik Stepinac szentté avatását. 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »