Mégsem ússza meg a Heineken a Csíki-háborút?

A közlemény szerint a kormány üdvözli az Európai Bizottság hétfőn közzétett döntését, miszerint a brüsszeli testület nem gördít akadályt az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását megtiltó törvénytervezettel szemben.
A miniszter azt írta, a törvénytervezet benyújtásakor itthon és külföldön egyaránt sokan készpénznek vették, hogy az Európai Unió elutasítja majd a javaslatot.

„Ehhez képest még a bizottság is elismerte, hogy lehet létjogosultsága a törvénynek egy olyan történelmi hátterű országban, mint Magyarország, ahol 40 év kommunizmus súlyos társadalmi károkat okozott. A kétkedőknek csattanós választ adott tehát a bizottság, amikor jelezte: önmagában a szabályozás nem sérti az uniós jogot” – hangsúlyozta Lázár János.

Hozzátette, a kormány tudomásul veszi a bizottság azon megjegyzését, hogy a törvényt nem lehet majd diszkriminatívan alkalmazni, hiszen ilyen szándék nincs és nem is volt, és bármely gazdasági szereplő, amelyik megsérti a jogszabályokat, ugyanolyan szankcióval számolhat majd.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János által az Országgyűléshez márciusban benyújtott törvényjavaslat megtiltaná bármilyen önkényuralmi jelkép – köztük a vörös csillag – kereskedelmi célú hasznosítását.

A törvényjavaslat általános vitájában szóba került, hogy a szabályozás leginkább a Heineken sörgyártót érintené hátrányosan a közismert jelképe miatt. A kormány ugyanakkor rámutatott arra, hogy a múlt század ötvenes éveitől egészen a kommunizmus összeomlásáig a Heineken maga sem használta a vörös csillagot a védjegyén, méghozzá éppen azért, hogy a kommunista rendszerektől elhatárolja magát, illetve a termékét – áll a közleményben.

Az ügy előzménye, hogy az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra, és az erdélyi magyarok körében általánosan Csíki sörként melegetett Ciuc gyártója, a Heineken Románia perre mentek a Csíki Sör védjegy használata miatt. A perben január végén a bíróság a Heineken javára döntött, de a magyar kormányzat több fronton is támadást indított a cég ellen.

Először a sörgyártó termékeinek bojkottjára szólítottak fel, majd Lázár János és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztette az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat valószínűleg hozzájárult a Heineken Románia és a Csíki Sör Manufaktúra közötti megegyezéshez.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »