Mégsem sértett törvényt a Beatrice koncertje

Egyetlen törvényt sem sértett a magyarországi Beatrice együttesnek a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából a város Fő terén megtartott koncertje – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek szerdán Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mint arról beszámoltunk, a rendőrség a sajtóban megjelentek alapján hivatalból indított eljárást amiatt, hogy a Nagy Feró és zenekara által előadott XX. század című dal alatt Hitlert, Lenint, valamint az Iszlám Állam tagjait ábrázoló felvételek voltak láthatóak.

Ennek ellenére a magyarországi rockbanda augusztus 16-i, a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott koncertjéről szóló tendenciózus anyagában a Román Közszolgálati Televízió (TVR) azt próbálta sugallni, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntetné fel Hitlert, Lenint és az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Az anyag közzétételekor a TVR-rel külsős szerződéses viszonyban álló Diana Apahidean riporter abból következtetett a magyar kultúrkörben közismert szerzemény „vitatott és revizionista” voltára, hogy annak lejátszása alatt archív videofelvételeket játszottak be a kivetítőn, amelyen többek között a náci német diktátor és a kommunista forradalmár volt látható, továbbá a migránsokat ábrázoló fotók közben elhangzott az Allah Akbar! (Isten hatalmas) felkiáltás is, ami a TVR újságírója szerint a muzulmán terroristák jelszava.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az újságírótól a kolozsvári területi stúdió számos – magyar és román – munkatársa belső állásfoglalásban határolódott el a szakmai szabályokra fittyet hányó, tendenciózus anyag miatt. A kollégák felkérték a TVR etikai bizottságát, vizsgálja ki, hogy a nagy port kavart tudósítás megfelel-e a sajtóetikai követelményeknek. Miközben az etikai bizottság várhatóan a jövő héten foglal állást a kérdésben, Diana Apahidean nemrég azt állítota, hogy magyar kollégáinak nyomásgyakorlása és a TVR-nél uralkodó „cenzúra” miatt felbontották a munkaszerződését. A valóság ezzel szemben az, hogy anyagi nehézségei miatt a köztévé megszüntette valamennyi külsős újságírója munkaviszonyát. Nagy Feró, a Beatrice frontembere lapunknak korábbn azt mondta, bepereli a román közszolgálati televíziót a történtek miatt.

A Mediafax értesülései szerint a rendőrség és az ügyészség is megvizsgálta a koncerten készült felvételeket, lefordították a XX. század című dal szövegét, hogy kontextusában tudják értelmezni a látottakat-hallottakat. Carmen Jucan rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint végül arra a következtetésre jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, így a vizsgálatot nem folytatják.

A kiszivárgott információk szerint a döntés meghozatalakor a 2002/31-es számú sürgősségi kormányrendelet 4. cikkelyét is szem előtt tartották, ami szerint nem jelent bűncselekményt a fasiszta, rasszista, xenofób jelképek használata, amennyiben az a művészet érdekében történik.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »