Mégsem „migránsmentes övezet”: egyre több „menedékkérőt” fogadunk be, ahelyett hogy…

1148 – a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adatai alapján idén január és november között ennyi menedékkérőt fogadott be Magyarország. Miközben Orbán Viktor kormányfő most is a brüsszeli EU-csúcson küzdött a menekültek kötelező betelepítése ellen állítólag 2,3 millió nemzeti konzultációs papírral a hátizsákjában, addig a Belügyminisztérium háttérintézményének számító BMH soha annyi menekültstátust nem osztott még ki önként, mint 2017-ben.

Ez a szám 2016-ban az ötszázat sem érte el. Emlékeztetőül: az Európai Bírósághoz 1294 menedékkérő miatt fordult keresettel a magyar és a szlovák kormány.

Oltalmazotti státust tavaly összesen 271 személy kapott, idén pedig már 980-nál tart a számláló. Csak novemberben 114-en kaptak ilyen papírt. Ugrásszerűen emelkedett a befogadott státusban részesülők száma is: 2016-ban mindössze hét, idén már 73 fő kapott ilyen minősítést a BMH-tól. Egyedül a menekültstátust nem akarja megadni a hatóság: míg tavaly 154 embert ismertek el menekültnek, addig idén eddig csak 95-öt. (A menekülti és az oltalmazotti kategória közötti fő eltérés lényeges: az oltalmazotti státust szerző menedékkérők nem élhetnek a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogukkal.

Hírdetés

A befogadotti státus pedig azt jelenti, hogy az illető nem menekült- vagy oltalmazotti státust kap, hanem speciális engedély birtokában, ideiglenesen tartózkodik Magyarországon.)

A különféle státusban befogadott menekültek száma annak ellenére emelkedik, hogy a regisztrált menedékkérők száma meredeken zuhan: az idén novemberig 3187-en (egy hónap alatt 228-an) adtak be ilyen kérelmet, tavaly bőven 28 ezer fölött volt ez a szám. A kérelmezők 42 százaléka afgán (1349 kérelem), majd a kurdok következnek szintén közel 40 százalékkal, őket iraki vagy szír állampolgárként regisztrálják. Némileg érdekes, hogy török és kubai menekült is Magyarországon nyújtotta be a kérelmét, de pakisztáni, palesztin és iráni kérelmező is bőven akad.

mno


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »