Mégsem lesz OLANO-KDH összeborulás, a kereszténydemokratáknak nem tetszett Matovič ajánlata

Mégsem lesz OLANO-KDH összeborulás, a kereszténydemokratáknak nem tetszett Matovič ajánlata

Néhány héttel ezelőtt jelent meg a szlovák médiában, hogy az OĽANO ajánlatot tett a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) a választások előtti együttműködésre. Persze nem ingyen, de a sajtó már arról cikkezett, hogy Igor Matovič OĽANO-s pártelnök konzervatív tömböt akar létrehozni. Az ötlet zátonyra futott és kölcsönös sajtón keresztüli támadás lett a vége – amolyan Matovič-féle hangnemben, persze a KDH is bizonyította, hogy még messze van a kereszténydemokrata értékrendtől.

A Postoj konzervatív napilapnak adott interjújában Milan Majerský, a KDH elnöke elismerte, hogy ajánlatot kapott az OĽANO-tól a közös, választások előtti együttműködésre. Ennek azonban az lett volna az ára, hogy az őszi regionális választásokon a KDH nem állít megyefőnök-jelöltet Zsolna megyében.

“Volt ilyen ajánlat igen, de a KDH egy szuverén politikai párt. A legutóbbi, néhány nappal ezelőtt megrendezett kassai közgyűlésen is szuverén és autonóm párt vezetésére kaptam mandátumot. A jelenlegi helyzetben így a KDH biztosan az önálló indulást tartja szem előtt”

fogalmazott az interjúban Majerský. Néhány nappal ezelőtt pedig Igor Janckulík, a KDH alelnöke jelentette be, hogy indul a Zsolna megyei megyefőnöki posztért.

Majerský szerint “nem szerencsés” összekeverni az “almát a körtével”, vagyis a megyei választásokat a parlamenti választásokkal.

A KDH döntésével gyakorlatilag elkezdődött a politikai verseny a megyei választások kapcsán. Ennek megfelelően nyilatkozott a KDH elnöke is, aki szerint Igor Matovič nem konzervatív politikus, de – kapaszkodjunk meg – Eduard Heger az. Szintén bírálta a családtámogatási csomagot, mivel szerint az visszavágja az önkormányzatok forrásait.

Jelenleg a KDH-t a parlamentbe mérik a felmérések, ám annyira nem magas eredménnyel, hogy hátradőlhessenek. A KDH-ra rányomta bélyegét Alojz Hlina pártelnöksége, aki a 2020-as választások előtt épp a progresszív PS-szel és az áljobboldali SPOLU-val kötött együttműködési megállapodást. Hlina azóta váltott, jelenleg Tomáš Drucker Dobrá Voľbájával közösködik, a felmérések szerint gyenge eredménnyel.

Igor Matovič a tőle megszokott módon a Majerský-interjúra asszertíven reagált.

Hírdetés

“Nem volt olyan ajánlatról szó, miszerint csak 8 helyet kapnának a választási listán. Az ajánlat egy közös koalícióról szólt, ugyanabban a szellemben, mint amit 2019-ben tettünk. Sajnos, normális válasz helyett sajtón keresztüli üzengetést kaptunk”

írta Matovič a facebookon, a KDH oldalán kommentálva. Élesen bírálta Majerskýt is:

“Naívan azt gondoltam, hogy az új pártelnök – akinek egyébként szurkoltam – több alázatot hoz a KDH vezetésébe. Sajnos, ez a hozzáállás nem áll messze a korábbi vezetők gőgjétől. Nagyon sajnálom, hogy inkább összefogtok a liberálisokkal és úgy kerülitek a Hlas maffiájával való együttműködés elutasítását, mint ördög a keresztet”

írta Matovič. A pénzügyminiszter felrótta azt is a KDH-nak, hogy nem támogatták a családtámogatási csomagot.

Majerský a viszontválaszban elutasította Matovič kijelentéseit:

“Ha ez a komment lenne a bizonyítéka az együttműködési szándéknak, (…) nincs mit mondanunk”

írta.

A felmérések szerint ha most lennének a választások, a parlament összetétele döntően baloldali-liberális lenne, a jobboldali és konzervatív kisebbségbe szorulnának. Jelenleg az 5 százalék fellett teljesítő pártok közül az OĽANO-n kívül egy párt sem zárja ki teljesen a HLAS-szal való későbbi kormányalakítást.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »