Mégsem költöztetik Románia izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe

Hétfő reggel fogadta Livu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnöke Fouad Kokaly-t, Palesztina bukaresti nagykövetét az irodájában. Sajtóinformációk szerint a találkozón Dragnea biztosította a nagykövetet, hogy Románia izraeli nagykövetsége nem fog átköltözni Tel Avivból Jeruzsálembe, mivel a román kormány nem kívánja elrontani azt a jó kapcsolatot, amelyet évek óta ápol az arab világgal.

A román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről azután esett szó, hogy Donald Turmp amerikai elnök bejelentette, hogy az USA átköltözteti nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. A hír hallatára felvetődött, hogy Románia is követi az amerikaiak példáját, ennek a hírnek pedig voltak komoly diplomáciai csörtéi is. Jordánia királya például éppen ezért mondta le a Romániába tervezett hivatalos látogatását.

Hírdetés

Viorica Dăncilă az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) konferenciáján tett is korábban egy bejelentést, amely szerint az átköltöztetés biztosan meg fog történni.

Egyébként az ENSZ biztonsági tanácsa és közgyűlése korábban már felkérte az ENSZ-tagállamokat, hogy tartózkodjanak jeruzsálemi külképviseletek létrehozásától. (digi24.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »