Mégsem halt meg az üzbég diktátor?

Mégsem halt meg az üzbég diktátor?

Ellentmondásos hírek érkeztek pénteken Iszlam Karimov üzbég elnök állítólagos haláláról. A halálhírt elsőként a Reuters hírügynökség jelentette, azt az Interfax orosz hírügynökség a taskenti kormányra hivatkozva megerősítette, majd röviddel később technikai okokra hivatkozva visszavonta a jelentést.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy névtelenül nyilatkozó üzbég kormánytisztviselő tagadta a 78 éves Karimov haláláról szóló információkat. Ugyanakkor egy magas rangú kirgiz diplomata azt állította, hogy szombaton lesz Karimov temetése. A tekintélyes közép-ázsiai hírportál a Fergananews.com is jelentette az üzbég elnök halálát.

Időközben sokan a térség vezetői közül részvétüket nyilvánították, így Binali Yildirim török miniszterelnök és Giorgi Margvelasvili grúz köztársasági elnök is. „Mély részvétünket fejezzük ki Iszlam Karimov üzbég elnök halála miatt. Országát történelmének legnehezebb időszakában vezette, irányítása alatt Üzbegisztán jelentős fejlődésen, államépítésen és virágzáson ment keresztül” – olvasható Margvelasvili elnöki honlapján.

Az amerikai repülésügyi hatóság szerint Karimov szülővárosának, Szamarkandnak a repülőterét lezárják szombaton, repülőgépek csakis különleges engedéllyel szállhatnak le. A Reuters hírügynökség úgy tudja a taskenti kormány intézkedése arra szolgál, hogy helyt biztosítsanak a temetésre érkező külföldi delegációknak.

Rosszabbodó állapot, előkészületek

A közép-ázsiai ország kormánya pénteken közölte, hogy az elnök állapota hirtelen súlyosbodott.

Csütörtökön a hatóságok sürgősen mozgósították a köztisztasági dolgozókat Szamarkandban, hogy tegyék rendbe a város központi utcáit – közölte egy helyi forrás. Egyes vélekedések szerint ez az államfő temetésének előkészületeit jelenthette.

A 78 éves Karimov múlt szombaton kapott agyvérzést az államfő kisebbik lánya, Lola Karimova-Tillyaeva szerint.

Destabilizáló hatása lehet

Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja Karimov halála, ugyanis az elnöknek nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban. Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték.

Karimov másik lánya, Lola hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) Párizsban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »