Mégsem fog a Decathlon sporthidzsábot árulni

Francia politikusok nyomására lemondott a női muzulmán fejkendő, a sporthidzsáb forgalmazásáról a francia sportszeráruház. A muzulmán öltözékek betiltása rendszeresen heves vitát vált a leginkább szekularizált európai országban, amelyet sokszor értetlenséggel követnek a multikulturális angolszáz országokból.

A Decathlon által forgalmazni szándékozott sporthidzsáb bojkottjára egyszerre szólított fel Valérie Rabault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője és Nicolas Dupont-Aignan, a szuverenista jobboldali Talpra Franciaország elnöke. Aurore Bergé, a kormányzó Köztársaság lendületben szóvivője pedig kijelentette, hogy “nincs többé bizalma abban a márkában, amely szakít értékeinkkel”, míg a jobbközép Köztársaságiak szóvivője, Lydia Guirous szerint a Decathlon “a nők alávetettségét” támogatja.

A vita akkora méreteket öltött a közösségi oldalakon, hogy a Decathlon a Twitteren jelezte: telefonon és e-mailben folyamatosan fenyegetéseket kapnak, s a boltokban az eladókat fizikailag is bántalmazták. Mindennek következtében a sportszeráruház kedd este bejelentette, hogy lemond a sporthidzsáb forgalmazásáról.

A kérdés hisztérikus kezelését szerdán elítélte Nicole Belloubet igazságügyi miniszter. A kormánytag arra emlékeztetett, hogy a hidzsáb szabadon hagyja az arcot, ezért nem ellentétes a közrenddel és nem sérti a szekularizációról szóló törvényt sem. “Magánemberként” ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a sportnak az egyetemesség értékeit kell tükröznie, és személy szerint nem érti, hogy “a nőknek miért kellene ilyen jellegű öltözéket kényszeríteniük magukra”.

Hírdetés

Egyedül Roxana Maracineanu sportminiszter foglalt egyértelműen állást a hidzsáb árusítása mellett.

Én szeretnék minden nőt, anyát, lányt, mindenhol ahol él, és úgy ahogyan, arra ösztönözni, hogy sportoljon, mert meggyőződésem, hogy a sport az emancipáció egyik hatalmas csatornája” – fogalmazott a román származású miniszter.

Két évvel ezelőtt a burkini, a teljes női testet eltakaró fürdőruha tengerparti viselését betiltó önkormányzati rendeletek váltottak ki hasonló társadalmi vitát.

Raphael Liogier szociológus “őrületnek” tarja az újabb vitát, mert szerinte ezekben az esetekben nem lehet az iszlám által kiváltott “civilizációk összecsapásról beszélni”. A burkinit vagy a sporthidzsábot viselő nők az iszlám modernizálásának a pártján vannak, ezért ezen öltözékek forgalmazásának beszüntetésével inkább a szélsőséges fundamentalisták kezére játszik a politika – mondta a szociológus a francia hírügynökségnek.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »