Mégsem a beoltottak számához köti a lakodalmak engedélyezését a kormány – a nap hírei

Mégsem a beoltottak számához köti a lakodalmak engedélyezését a kormány – a nap hírei

A jövő héten dönt a kormány a további lazításokról. Keddig 144 ezer ember kaphatja meg a Pfizer-vakcinát. Később kezdheti törleszteni Magyarország a paksi bővítésre felvett orosz hitelt.

Pünkösd után érheti el az 5 milliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányzati tájékoztatón elmondta: június első felében az összes regisztrált megkaphatja a védőoltást. Gulyás Gergely közölte: május 28-ától ismét meg lehet tartani a lakodalmakat, a további lazításokról pedig a jövő héten dönt a kabinet. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kabinet döntése alapján megkaphatják a védettségi igazolványt az uniós, NATO-, OECD-tagállamban, illetve Oroszországban vagy Kínában beoltott magyar állampolgárok.

Június elsejétől ismét lehet iskolai táborokat tartani – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra azzal indokolta a kabinet döntését, hogy május végére elérheti az 5 milliót a koronavírus ellen legalább egyszer beoltott magyarok száma. Arról is beszélt, hogy rövidesen elindul a védettségi applikáció, amely az Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatai alapján egy QR-kóddal tudja igazolni az oltottságot. Tudnivalók itt.

Mától már Pfizer-oltásra is lehet időpontot foglalni. A lehetőségről 144 ezer ember kap SMS-t. Jellemzően azok, akik március elejéig regisztráltak. Az országos oltási munkacsoport döntése nyomán a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható. A kórházi oltópontok május 14. és május 18. közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. A kórházi oltópontokra nem fogják beengedni azokat, akik időpontfoglalás nélkül jelennek meg.

A magyar külügyminiszter szerint Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában. Szijjártó Péter a közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után beszélt erről. A csoportot Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia hozta létre tavaly a koronavírus-járványra adható válaszok közös keresésének céljával. Most a korlátozások enyhítéséről tárgyaltak.

Hírdetés

Rémhírterjesztés miatt indított büntetőeljárást egy férfi ellen a rendőrség – közölte az ügyeleti központ helyettes vezetője. Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a nagykanizsai gyanúsított a közösségi médiában azt terjesztette, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadása után mindenki meghalt egy Nyíregyháza melletti kis faluban. Hozzátette: a nyomozáskor a férfi elismerte, hogy a történetet ő találta ki.

Családbarát koalíciót kötöttek a visegrádi együttműködésben részt vevő országok – nyilatkozta a területért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin elmondta: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szakminiszterei a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy elkötelezettek a családi értékek mellett. A tárcavezető kiemelte: a mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migráció, hanem a családok támogatása a válasz.

Később kezdheti törleszteni Magyarország a paksi bővítésre felvett orosz hitelt. A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár megerősítette, hogy a módosított finanszírozási szerződés értelmében elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a tőketörlesztést. A tárca azzal számol, hogy így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. Ismertetése szerint 2030-ig visszafizetési kötelezettség nincs, 2046-ig tart a hitel futamideje. Hozzátette: a módosítást a parlamentnek kell jóváhagynia.

Az elektromos eredetű lakástüzek, gázrobbanások és szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében lép fel közösen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária. Kiss Attila, az E.ON Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: védőfelszerelésekkel segítik a tűzoltók munkáját, továbbá az E.ON villamosenergia-ipari és gázipari tanpályáin gyakorlási lehetőséget biztosítanak számukra. Emellett a rászoruló családokat szén-monoxid-érzékelőkkel segíti a cégcsoport, az iskolás korosztály számára pedig egy a tűzvédelmi ismeretek elsajátítását segítő mobilalkalmazást fejlesztenek.

Romániában jelentősen enyhítik a korlátozásokat szombattól. Megszűnik a koronavírus miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező. Klaus Iohannis államfő a járvány kezelésében illetékes kormánytagokkal folytatott egyeztetése után beszélt a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjéről, amely az egész nyári időszakot felölelni.

Elmarad az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntekre tervezett rendkívüli ülése a palesztin–izraeli konfliktusról az Egyesült Államok ellenkezése miatt. Washington legkorábban kedden tartaná a tanácskozást, amivel az jelentősen veszítene sürgős jellegéből. Az ülések összehívásához a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának beleegyezése szükséges. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a palesztinok és az izraeliek között, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »