Megrongálták a fatimai magyar keresztút négy stációját

Megrongálták a fatimai magyar keresztút négy stációját

Július 26-án reggelre virradóra vandálok obszcén felirattal gyalázták meg a fatimai magyar keresztút négy stációját – adta hírül a keresztényellenes megnyilvánulásokat megfigyelő szervezet, az OIDACEurope honlapja.

Az ismeretlen elkövetők sárga festékkel fújták le a domborműveken szereplő alakokat, majd obszcén feliratokat festettek alájuk. A fatimai kegyhely üzemeltetői közölték, az esetet jelentették a hatóságoknak. Bár a helyreállítást azonnal megkezdték, hosszú időt fog igénybe venni, mivel a stációk speciális kőből készültek, emellett számos műemlékvédelmi előírást is be kell tartani a tisztítás során. Amíg a munka folyik, a zarándokok nyugalmának megőrzése érdekében a kápolnákat paravánnal takarják el, melyen a domborművek rongálás előtti állapota lesz látható.

 * * * 

A fatimai magyar keresztút ötletét először egy 1945-ben Spanyolországba menekült magyar pap, Kardos Illés fogalmazta meg, aki 1953-ban bizottságot alapított, majd szintén külföldre emigrált lelkipásztortársai segítségével gyűjtést szervezett a cél érdekében. Kardos Illés 1961-ben elhunyt, azonban a kálvária ügyét továbbra is támogatta Fatima püspöke, valamint az 1954-ben Fatimába került Kondor Lajos. A magyar keresztutat 1964. május 12-én szentelték fel. A tizennégy stáció szobrait egy lisszaboni szobrász készítette, a Szent István-kápolna és a Golgota Marek László építészmérnök tervei alapján készült. 

Hírdetés

A Calvário Húngaro, azaz magyar keresztút néven világszerte ismertté vált kálvária történetéről ITT olvashatnak bővebben. 

Forrás: Intoleranceagainstchristians.eu

Fotó: Instituto Santo Condestável Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »