Megpróbálnak előrelépni a „normandiai négyek”

Megpróbálnak előrelépni a „normandiai négyek”

A tűzszünet ellenőrzésének és a két szakadár területen tartandó helyi választásoknak kérdésében próbálnak előrelépni a „normandiai négyek” külügyminisztereinek csütörtöki párizsi találkozóján a német és a francia diplomácia vezetői.

A minszki folyamatot a holtpontról kimozdítani szándékozó Frank-Walter Steinmeier és Jean-Marc Ayrault korábban az ukrán vezetést győzködte: annak ellenére tartsák meg még tavasszal a választásokat Luhanszkban és Doneckben, hogy e területek különleges jogállását biztosító alkotmánymódosításáról nem várható áttörés a Radában. Kijev a biztonsági helyzetre hivatkozva hárítja el, hogy rábólintson a voksolásra, amelynek időpontját a két területen április végére írták ki.

Olaj a tűzre?

Eközben a Kijev és Moszkva közti hangulatot tovább rontja, hogy 23 évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetés kiszabását kérte az illetékes orosz ügyész Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta nőre, akit azzal vádolnak, hogy az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi–24-es helikopteren szolgáló pilótájaként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit.

A két tévés a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét. A pilótanő azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt, és még az ominózus aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett. Korábban egy interjúban ugyanakkor elismerte, hogy tűzvezetés koordinátora volt.

Optimista bejelentés

Mindezek fényében túlságosan is optimistának tűnik az a bejelentés, hogy hazatérésre készül a megbuktatott elnök, Viktor Janukovics. Mint arról egy ukrán lapnak jogi képviselője nyilatkozott, az exállamfő Ukrajnában továbbra sincs biztonságban, ennek ellenére szándékában áll, hogy visszatérjen hazájába. Vitalij Szergyuk Janukovics vagyoni helyzetéről szólva azt állította, hogy nincsenek milliárdjai.

Szavai szerint Ukrajna volt első emberének minden pénze két, a hazájában zárolt számláján van, a magánszámláján mintegy 294 millió, a nyugdíjszámláján pedig úgy 525 ezer forintnak megfelelő hrivnyát tart. Mint hozzátette, ennek ellenére nem szűkölködik, bőven van miből megélnie, arra, hogy magánházat béreljen (az oroszországi) Rosztov-na-Donu kertvárosában, és ügyvédeket fogadjon” – mondta a jogi képviselő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »