Megpróbáljuk elképzelni, mekkora összeg a Kósa-gate 1350 milliárdja

Megpróbáljuk elképzelni, mekkora összeg a Kósa-gate 1350 milliárdja

Persze olcsó demagógia lenne lélegeztetőgépekre váltani egy ilyen irgalmatlan összeget, de még szerkesztőségünk tagjai, akik azért bele-belefutnak több lottóötöst kitevő korrupciós botrányokba, elképedve néztük az számot. A 4 milliárd 353 millió euró ugyanis 8 millió 706 ezer darab 500 eurós bankjegynek felel meg. Egy ilyen bankó szélessége 160, magassága 82 milliméter, vastagság kb. 0,12 milliméter. Vagyis ekkora pénztömeg 13,7 köbmétert foglalna el. Egy EUR raklap mérete 800 x 1200 milliméter, azaz 1 méter magasságra pakolva 14 raklapnyi pénzről beszélünk.

Egy átlagos magyar munkavállaló nettó 650 euró körül keres, vagyis ezért az összegért 6,7 millió hónapig, 558 ezer évig kellene dolgozni.

A világ legdrágább focistája jelenleg Neymar, akit 2017 augusztusában 222 millió euróért vásárolt meg a Paris Saint Germain a Barcelonától. Kósa Lajos tehát 19 Neymart vásárolhatott volna focicsapatának, plusz 4 „darabot” a legdrágább kapusból, a 30 millió eurót érő Manuel Neuerből is. Kész a teljes csapat, a cserék, cserekapusok és a tartalékok is.

Költségvetésünkben is jelentős tételről van szó! A nyugdíjkassza éves összege 3361 milliárd forint, vagyis ennek kb. 40 százalékáról beszélünk. Úgy is mondhatnánk, hogy tíz nyugdíjasból 4 Kósára bízta egyévnyi nyugdíját. Emlékezhetünk, az államosított magánnyugdíjvagyonban is nagyságrendileg ekkora összeget képviseltek a magyar állampapírok.

Az egészségügyi kassza éves összegének 60 százalékát tenné ki ez az összeg.

Az 1350 milliárd forint Budapest éves költségvetésének 2,5-szerese. Ugyanakkor a fővárosi közösségi közlekedésre költött éves összeg hatszorosa, ha úgy tetszik, ebből az összegből hat évig mindenki ingyen használhatná a BKK járatait.

Mészáros Lőrinc vagyonát a piaci becslők 120-130 milliárd forintra becsülik. A közbeszerzések MVP-je, a felcsúti gázszerelő multimilliárdos egészen aprónak tűnik ebben az összehasonlításban: tíz-tizenegy Mészáros Lőrinc tenne ki egy Kósa Lajost.

Az örök mumus teljes magyar államadóssággal is összevethetjük: jelenleg ez az összeg 27 ezer milliárd forint, vagyis csak Kósa Lajos egymaga ennek az összegnek a huszadával rendelkezhetett.

26 764 kilométernyi határvédelmi kerítést is meg lehetne építeni ebből az 1350 milliárd forintból, ami azt jelenti, hogy Magyarországot tizenkétszer körbe lehetne keríteni.

Egy 2017 év eleji felmérés szerint egy átlagos magyar háztartásnak 10 millió forint megtakarítása van. Ez az egy titokzatos személy, aki Kósa Lajosra bízta vagyonát, egymaga 135 ezer család megtakarításával rendelkezik. Ez az összes magyar háztartás számának 3 százaléka, vagy ha úgy tetszik, 33 ilyen titokzatos megbízó összedobhatná a több mint 4 millió magyar háztartás összes megtakarítását.

Tudjuk, még mindig olyan mennyiségű pénzről beszélünk, amit felfogni is szinte lehetetlen, de ezzel az összeállítással megpróbáltuk kicsit emberközelibbé varázsolni a számokat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »