Megosztó nyugdíjpolitika: szociális segélyből élőkké nyilvánítanák az időskorúak egy részét

Megosztó nyugdíjpolitika: szociális segélyből élőkké nyilvánítanák az időskorúak egy részét

Szociális segélyezettnek minősülnek a készülő nyugdíjtörvényben mindazok, akik nem fizették legalább tíz évig a társadalombiztosítási hozzájárulást.
Nem minősülnek nyugdíjasnak a készülő nyugdíjtörvény szerint azok, akik legalább tíz éven át nem fizettek társadalombiztosítási hozzájárulást – jelenleg minimálnyugdíjat kapnak, a jövőben pedig szociális segélyben részesülőként kezelik őket, és különálló törvény vonatkozik majd rájuk.

Minderről Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt vasárnap este az Antena 3 hírcsatorna műsorában, amikor arról kérdezték, hogy az új nyugdíjtörvény korrigálja-e majd annak a több mint 3,2 millió román állampolgárnak a helyzetét, akiknek a nyugdíja jelen pillanatban nem éri el az 1000 lejt. Vasilescu igennel válaszolt, ám rögtön hozzátette, hogy

„Ott tartunk, hogy a minimálnyugdíjból élők utolértek olyanokat, akik 15–20 éven át fizettek társadalombiztosítási hozzájárulást, hisz ők is 500–600 lejt kapnak. Ők szociális segélyezettek lesznek, és külön törvény vonatkozik rájuk. Az ő nyugdíjuk idén július elsejétől 640 lejre nő. De figyelem, egyetlen nyugdíj sem csökken 640 lej alá, azoké sem, akik több mint 10 évig fizettek járulékot” – fogalmazott Vasilescu.

Kitért arra is, hogy a szociál­liberális kormány számításai szerint a nyugdíjpont értéke amúgy 2020-ig eléri az 1775 lejt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »