Megosztja a teniszvilágot Sarapova vallomása

Megosztja a teniszvilágot Sarapova vallomása

Döbbenten fogadták a teniszcsillagok Marija Sarapova doppingügyét. Serena Williams díjazza, hogy az orosz játékos a nyilvánosság elé mert állni. Rafael Nadal nemigen hiszi el Sarapova magyarázatát.

Marija Sarapovát január közepén ellenőrizték az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Egy hete tudta meg, hogy doppingtesztje pozitív lett. Egy szívgyógyszer összetevőjét mutatták ki szervezetében, a hatóanyag tavaly december óta minősül tiltott szernek. Erről az ötszörös Grand Slam-bajnok meg is kapta a hivatalos értesítést, de azt állítja, hogy a levelet nem olvasta el.

„Biztos vagyok benne, hogy sok élsportoló használ Mildronatot, és kell is használniuk, hogy megvédjék magukat a túlterheléstől. Mert ha túlterhelik az izomsejteket, akkor oxigénhiány lép fel a szervezetben, azonban a Mildronat használatával ezek a sejtek életben maradnak. Ez olyan a sportoló számára, mint egy biztosítás, hogy ne halljon meg verseny közben” – mondta Ivars Kalvins, a gyógyszer feltalálója.

A spanyol Rafael Nadal kétkedve fogadta Sarapova magyarázatát. „Nehéz elképzelni, hogy ilyen megtörténhet. Nyilván mindenki követhet el hibákat. Szeretném azt hinni, hogy Marija csak hibázott, és nem szándékosan használt tiltott szert. A szabályok világosak, meg kell fizetnie azért, amit tett” – jelentette ki a korábbi világelső teniszező.

A női világranglista harmadik helyezettjét megdöbbentette Sarapova vallomása. „Épp az öltözőben voltunk, és tulajdonképpen csak figyeltünk, hogy mi történik. Az egész ügy sokkolt minket, senki nem várta ezt” – mesélte Agnieszka Radwanska világranglista-harmadik lengyel teniszező.

A nagy rivális Serena Williams csodálja az orosz játékos bátorságát. „Úgy gondolom, mindenki szomorú, az emberek meglepődtek Marija bejelentésén, de azt hiszem, ezzel egy időben örülnek is, mert nagyon őszintén és felelősségteljesen kiállt elénk, és elmondta, mi történt. Ez nagy bátorságra vall” – fogalmazott Serena Williams.

Sarapova mögül több szponzor is kihátrált, és a doppingvizsgálat végéig felfüggesztette a 28 éves teniszező támogatását.

A Nemzetközi Teniszszövetség szándékos doppingolásnál négyéves, véletlennél pedig kétéves eltiltást javasol.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »