Megölték egy belga atomerőmű biztonsági őrét, belépőkártyáját elvitték – még a görögök is szóltak reptér elleni támadásról

Megölték egy belga atomerőmű biztonsági őrét, belépőkártyáját elvitték – még a görögök is szóltak reptér elleni támadásról

A görög rendőrség már tavaly januárban olyan tervekre bukkant athéni lakásokban, amelyek a brüsszeli repülőtér elleni terrortámadásra utaltak – állította szombati jelentésében a Skai görög hírportál.  A belga sajtó pedig arról adott hírt adott, hogy Charleroi városban megölték az atomerőmű egyik biztonsági őrét. A La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is.

A görög közlés szerint egyebek között a brüsszeli repülőtér térképét találták meg abban a lakásban, ahol – mint később kiderült – a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik szervezője, Abdelhamid Abaaoud is lakott az említett időszakban.

A tervrajzokra és a légikikötő alaprajzára egy számítógépben, valamint egy USB-s adathordozón bukkant a rendőrség.

A görög ügyészség nem erősítette meg az értesülést. A hírportál szerint annak idején tájékoztatták ugyan a leletről a belga hatóságokat, de a két ország hatóságai között "körülményes az információk cseréje".

Brüsszelben e hét elején robbantásos merényleteket követtek el a nemzetközi repülőtéren, továbbá egy metróállomáson az európai uniós intézmények közelében. A két helyszínen összesen 31 ember meghalt és 260-an megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is.

Belgiumban egy korábbi terrorellenes művelet során nagyobb merényletek előkészületeire utaló dokumentumokat találtak, amelyekből már következtetni lehetett arra, hogy a szélsőségesek támadást készülnek végrehajtani. Az akkor leleplezett terrorcsoport vezetője a belga állampolgárságú – Juncker szavaival élve: idegen hangzású nevet viselő idevalósi – Abdelhamid Abaaoud, a tavalyi párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója volt. A párizsi merényletekben 130 ember meghalt, Abaaouddal néhány nappal később a francia rendőrök végeztek a Párizs környéki Saint-Denis-ben végrehajtott különleges műveletben.

Megölték egy atomerőmű biztonsági őrét, belépőkártyáját elvitték

A belga sajtó szombaton arról is hírt adott, hogy Charleroi városban megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét. A bűntény körülményei egyelőre nem ismeretesek, de a La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is.

A belga hatóságok korábban már közölték, hogy vizsgálataik szerint a terroristák az atomlétesítményeket is potenciális célpontként kezelik.

Kutyasétáltatás közben megölték egy Brüsszel-közeli atomerőmű biztonsági őrét. A gyilkos ellopta a biztonsági őr belépőkártyáját. A hírek szerint a brüsszeli merénylők atomerőművet is meg akartak támadni.

A gyilkosság két nappal a brüsszeli terrortámadások után történt. A biztonsági őr éppen a kutyáját sétáltatta, amikor csütörtökön kora reggel lelőtték. A gyilkos(ok) elvitték az atomerőműbe érvényes belépőkártyáját.

Korábbi hírek szerint a brüsszeli öngyilkos robbantók, Khalid és Ibrahim El Bakraoui belga atomerőművek ellen is terveztek támadást, és az elfogott párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítette előkészületeiket. A házkutatások során több napi videofelvételt találtak, ezeket a a belga nukleáris kutatási program igazgatójának otthona előtt elrejtett kamera készítette.

A gyilkosság Charleroi városában történt, ami csupán 50 kilométerre fekszik a belga fővárostól.

Azonosították a harmadik terroristát

Azonosították annak a "terrorkommandónak" a harmadik tagját, amely a hét elején robbantásos merényletet követett el a brüsszeli nemzetközi repülőtéren – jelentette a belga sajtó szombat délben.

A rendőrség Faycal Cheffou néven említi a gyanúsítottat, akit már a merényletet követő nyomozás keretében őrizetbe vettek.

Ő a kalapos férfi az alábbi képen.

(Kuruc.info – MTI – Maszol – dhnet.de nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »