Megoldódhat a magyar gyermekeket diszkrimináló angol tantárgyverseny ügye

Megoldódhat a magyar gyermekeket diszkrimináló angol tantárgyverseny ügye

Ígéretet tett Valentin Popa új tanügyminiszter arra, hogy oly módon módosítják az angol nyelv és irodalom országos tantárgyversenyre vonatkozó miniszteri szabályzatot, hogy az ne legyen diszkriminatív a magyar gyermekek számára – számolt be Kovács Irénke kisebbségügyi államtitkár.

Mint ismert, az angol nyelv és irodalom országos tantárgyversenyen, a miniszteri szabályzat jelenlegi változata szerint a kisebbségi anyanyelven tanuló diákoknak is román nyelvű szöveget kell angolra, illetve angol nyelvűt románra fordítaniuk.

A Kovács Irénke államtitkárral folytatott mai egyeztetést követően az új tanügyminiszter ígéretet tett arra, hogy oly módon módosítják a miniszteri szabályzat diszkrimináló paragrafusát, hogy az lehetővé tegye a kisebbségi anyanyelvről angolra, illetve angolról a kisebbségi nyelvre történő fordítást. 

„Kisebbségi oktatásért felelős államtitkárként kollégáimmal együtt nap mint nap harcolunk a kisebbségi anyanyelven tanuló diákok jogainak tiszteletben tartásáért, a jó minőségű kisebbségi oktatásért. Támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére vonatkozik”– állítja Kovács Irénke. (Közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »