Megnyitották a „mosolygós pápa” szülőházát a látogatók előtt

Megnyitották a „mosolygós pápa” szülőházát a látogatók előtt

Augusztus 2-án délután nyitotta meg a kapuit az első látogatók előtt az az Alpokban található ház, ahol Albino Luciani, azaz I. János Pál pápa született és felnőtt.

Az egyházfő a Dolomitokban található falucskában, Canale d’Agordó-ban született, mely 976 méterrel a tengerszint felett található. A település valamikor a bányászatnak köszönhetően a Biois-völgy gazdasági központja volt. Most minden évben zarándokok sokasága érkezik látogatóba arra a helyre, ahol a „mosolygós pápa” született.

Egy közlemény szerint a szülőház idén júniusban került át a Vittorio Venetó-i Egyházmegye tulajdonába. Hivatalos megnyitó ugyan nem volt, de mégis, Corrado Pizziolo megyéspüspök ígérete alapján „mindent megtettünk, hogy augusztus elejétől a földszint és az első emelet, ahol Luciani született és megkeresztelték, megnyisson a látogatók előtt”.

A ház a zarándokok figyelmének középpontjában áll – hangsúlyozta a főpásztor. A megnyitás előtti hetekben a helyi hatóságok is minden segítséget megadtak, hogy a ház megnyithassa kapuit. A Luciani Pápa Alapítvány szakszerűen ápolja és bemutatja a zarándokok és látogatók számára nem csak a szülőházat, hanem az Albino Luciani múzeumot és a plébániatemplomot is. 

A megnyitás napját I. János Pál emlékének szentelték. Délután a megnyitást megelőző eseményen Beniamino Stella bíboros, a mosolygós pápa szenttéavatási ügyének posztulátora bemutatta a Stefania Falasca viceposztulátor, Davide Fiocco és Mauro Velati történészek által írt könyvet: Albino Luciani – Giovanni Paolo I. Biografia „ex documentis”. Dagli atti del processo canonico (2018).

Hírdetés

Ez az első teljes életrajz, mely minden levéltári anyagot, s amellett 188 tanúságtételt felhasználva készült. Közöttük olyan tanúságtevők voltak, mint XVI. Benedek emeritus pápa, Dr. Renato Buzzonetti, az az orvos, aki megállapította Albino Luciani halálát, és Margherita Marin nővér, aki akkor a pápai lakosztályban teljesített szolgálatot.

A megnyitó napján Loris Stefani, a Luciani Pápa Alapítvány elnöke vezette azt a kerekasztal-beszélgetést, ahol Antonio Preziosi Indimenticabile című, I. János Pál pápáról szóló könyvét mutatták be a résztvevőknek.

Forrás: Catholica.ro

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(ki)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »