Megnyirbálhatják a segélyeket Németországban

Megnyirbálhatják a segélyeket Németországban

Németországban erősen szűkíthetik az uniós társállamokból érkező bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra, a munkaügyi és szociális minisztérium terve szerint az uniós külföldiek hat hónap helyett öt év után férhetnének hozzá az ellátórendszer juttatásaihoz – írta csütörtökön a Berliner Morgenpost című lap. 

nemet_bevan_b

A minisztérium tárcaközi egyeztetésre indított törvénytervezete szerint kizárják a szociális segélyre és munkanélküli-támogatásra jogosultak köréből az uniós bevándorlókat, akik nem dolgoznak, vagy nem szereztek korábbi németországi munkaviszony révén jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira.

A javasolt új szabály szerint közpénzből finanszírozott támogatás csak akkor jár, ha az illető öt éven keresztül állami segítség nélkül gondoskodott magáról. A szándékosan nagyon magasra emelt „belépési küszöb” a szociális juttatások megszerzését célzó, szegénységinek is nevezett bevándorlás visszaszorítását célozza.

A jogosultsági körből kizárt uniós állampolgárok csak egyszeri, áthidaló támogatást kaphatnak, ha nem tudják ellátni magukat: a német állam négy hétig gondoskodik lakhatásukról, élelmezésükről és egészségügyi ellátásukról, és kaphatnak hitelt a hazautazás költségeinek fedezésére – áll a minisztérium tervezetében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »