Megnyílt az út a spanyol kormányalakítás előtt?

Szombat este lemondott Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, miután a párt vezetősége leszavazta álláspontját. Távozásával megnyílt az út a kilenc hónapja húzódó kormányalakítás előtt.

A végrehajtó testületben azok kerültek többségbe, akik szerint a pártnak tartózkodnia kell a parlamentben, amikor a konzervatív néppárti Mariano Rajoy előterjeszti kormányprogramját. A szocialisták tartózkodása esetén Rajoynak meglesz a kellő szavazattöbbsége, és kormányt alakíthat.

Sánchez a vezetőség szombati, éjszakába nyúló ülésén ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy továbbra is utasítsák el a konzervatívok kormányalakítását, ami valószínűleg a harmadik parlamenti választáshoz vezetett volna kevesebb mint egy éven belül. Bírálói azt is a szemére vetették, hogy egymást követően két parlamenti és két regionális választáson a PSOE szavazatokat veszített.

Sánchez lemondása bejelentésekor hangsúlyozta a pártegység fontosságát, és ígéretet tett arra, hogy támogatni fogja az új vezetőséget.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »