Megnyílt a XIV. Vajdasági Szabadegyetem

Megnyílt a XIV. Vajdasági Szabadegyetem

A kishegyesi Kátai-tanyán politikusok, ismert szakemberek, vállalkozók és közéleti személyiségek tartanak elsősorban gazdasági témájú előadásokat az elkövetkező napokban.

Potápi Árpád János nyitotta meg a XIV. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai-tanyán. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy ma az egyik legfontosabb probléma az egész Kárpát-medencében a magyarság demográfiai helyzete. A cél pedig a magyarságot a szülőföldjén megtartani. A kormány erőfeszítései nyomán bizonyos biztató jelek már vannak, de a helyben való boldogulást gazdasági eszközökkel is támogatni kell. A gazdaságfejlesztés ma már – Potápi szerint – nemzetpolitikai kívánalom, eszköz, cél. Külön kiemelte, hogy meghirdették a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve program pályázatait. A jelentkezéseket az 525 millió forintos keretre július 15-éig várják és arra biztatta a fiatalokat, hogy pályázzanak. A nemzetpolitikai államtitkár elmondta, az a cél, hogy a szomszédos országokban működő fiatal magyar vállalkozók eszközeinek beszerzését, vállalkozásainak fejlesztését támogassák. A kereteket sikerült azzal is megteremteni, hogy máig már több mint 818 ezren kérelmezték az egyszerűsített honosítási eljárást és több mint 770 ezren tettek állampolgársági esküt. Ez pedig lehetővé teszi a magyarság közjogi értelemben vett egyesítését. Az autonómiáról szólva az államtitkár elmondta, hogy szerinte ennél jobb autonómia, – hogy a magyar emberek magyar állampolgárok is legyenek -, lehet, hogy létezik, de ez önmagában is hatalmas eredményként könyvelhető el. Most pedig szeretnék az induló vállalkozásokat, mikrovállalkozásokat megerősíteni és hozzájárulni ahhoz, hogy a szülőföldön boldogulni tudjanak. A vállalkozók éve jegyében meghirdetett programra gazdasági tevékenységet üzletszerűen végző jogi személyek és azok a természetes személyek jelentkezhetnek, akik gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végeznek. Az 1976. január 1. után született magyar állampolgárok pályázhatnak, kivétel a Felvidék és Kárpátalja, ahol elegendő a magyar igazolvány – ismertette az államtitkár. Mezőgazdasági tevékenységre 3-4,5 millió forintot, nem mezőgazdasági tevékenységre 3-6 millió forintot lehet elnyerni. Úgy számolnak, hogy a támogatási keretből mintegy 110-130 fiatal magyar vállalkozót segíthetnek a külhoni magyar területeken.

Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke a megnyitó alkalmával elmondta, hogy amennyiben a szülőföldön nem lehet megélni, az emberek elvándorolnak. A magyarság ma már maga mögött tudhatja a 20. századot, mely rengeteg szenvedést és megpróbáltatást hozott. A múlt század gyakran véres borzalmai talán már nem térnek vissza, de gazdasági gondok továbbra is nehezítik az itteni magyarok életét. Pozitív fejleményként ítélte meg, hogy Szerbia is nagy léptekkel halad az EU-tagság irányában, hiszen lehet ugyan nem szeretni és kritizálni az uniót, azért „még mindig sokkal jobb bent lenni, mint azon kívül”, idézte a miniszterelnök szavait.

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szabadegyetem megnyitóján elmondott beszédében kitért a VaMaDiSz érdemeire, hiszen egy bátor lépéssel felvállaltak egy peres konfliktust a magyar diákok jogainak érvényesítése érdekében. Mint ismeretes, ideiglenes, ám kötelező érvényű határozat született az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara ellen. A bíróság döntése értelmében, az idei felvételi vizsgát, kötelesek lennének magyar nyelven is megszervezni. A vajdasági magyar közélet dolgairól szólva Pásztor kiemelte, hogy most arra kell berendezkedni, hogy építkezni tudjunk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad átengedni magunkat annak a hullámnak, mely megjelent az itteni közéletben és amely a gyűlölködésről, megosztásról, a családok és a barátoknak az összeveszítéséről szól.

Hajnal Jenő, Magyar Nemzeti Tanács elnöke elsősorban a fiatalokhoz szólva elmondta, hogy az MNT ösztöndíjprogramját a jövőben még inkább a diákok igényeihez igazítják majd.

Az idei rendezvény központi témája a vállalkozásindítás és a vállalkozásfejlesztés. A résztvevők véleményeit figyelembe véve továbbra is van azonban a közéleti-, kulturális- és életmód munkacsoport is. A 2016-os év a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve. Ezt szeretnék a rendezvény nem formális, innovatív és intellektuális előadásain, képzésein, tréningjein és fórumain keresztül szakmailag is támogatni, mondta el Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke.

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) közös szervezésében zajló szabadegyetemen szombatig ismert politikusok, gazdasági szakértők, vállalkozók, közéleti személyiségek tartanak előadásokat. A résztvevők a Kárpát-medence egész területéről érkeztek, ezúttal még kárpátaljai fiatalok is vannak közöttük. A rendezvény programja VIFÓ honlapján tekinthető meg.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »